H. Novi litija

Litija u Herceg Novom

Ime: 10.01.2020 Tonski zapisi litija Herceg Novi; Opis: Litija u Herceg Novom Tip: audio/mpeg

U Herceg Novom je i sinoć, nakon molebana odsluženog u crkvi Svetog Spasa na Toploj, održana Litija do crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti. I ove svete večeri sabrao se veliki broj vjernika koji je još jednom pokazao spremnost i odlučnost da brani svoje svetinje.

Obraćajući se vjernicima otac Radomir Nikčević, arhijerejski protoprezviter Hercegnovski, je čestitao praznik Rođenja Hristovog, kao i slavu gradonačelniku Herceg Novog g. Stevanu Katiću koji slavi Svetog Arhiđakona Stefana. Otac Radomir je izrazio radost i zadovoljstvo što su u Litiji  učestvovali sveštenik Carigradske Patrijaršije u Kanadi otac Milan Radulović i hercegnovski efendija Husein Hodžić.

Otac Milan je na samom početku svog obraćanja naglasio da nema blagoslov da govori o politici, ali će govoriti o tome šta je to Crkva Pravoslavna. Podsjetio je da je Crkva Tijelo Hristovo kojem je Hristos glava.

Zato organizacija koja sebe naziva „Crnogorska Pravoslavna Crkva“ nije Crkva niti će ikada biti Crkva. Ona nije čak ni sekta. Kada neko kaže da je to sekta vrijeđa moje prijatelje adventiste, jehovine svjedoke, baptiste koji vjeruju u Boga i mole se Bogu na svoj način“, rekao je otac Milan i dodao kako na svako pominjanje „CPC“ episkopi Carigradske Patrijaršije demonstrativno napuštaju takav razgovor konstatujući da nikada ta zajednica ne može postati kanonska Crkva.

On je na kraju podsjetio da naša misija nije sukobljavanje ni sa kim, već je naša služba Hristova, a to je ljubav, i samo ljubav.

Da volimo svoje neprijatelje“, zaključio je otac Milan.

imam husein hodžićNavodeći razloge zbog kojih je večeras na Litiji, hercegnovski efendija Husein Hodžić je istakao da ne govori u ime Islamske zajednice jer bi to bilo nečasno, ni u ime svih muslimana, već u svoje lično i ime njegovih vjernika koji ga podržavaju.

Pitaćete se zašto sam ovdje, odgovaram da sam ovdje što me Bog vječni pozva da budem na pomoći bratu i komšiji. Ovdje sam jer sam prisustvujući dešavanjima prethodne godine u hramu u Podgorici, u Baru i drugim događajima, od patrijarha Irineja čuo i to ponavljam, da je „Srpska pravoslavna crkva izuzetno raspoložena da uspostavlja i širi dobre odnose i povjerenje sa muslimanima sa Balkana, posebno sa Bošnjacima“ među kojima sam eto i ja. Još jedan razlog je susret sa akademikom Matijom Bećkovićem prilikom osveštavanja hrama u Baru, koji izrazi pohvalu na moju zdravicu, koju sam tada kao i večeras samo kao građanin govorio“, rekao je efendija Hodžić.

On je podsjetio i na riječi Marka Miljanova, da je čojstvo i junaštvo braniti drugačijeg od sebe. Efendija je rekao da ga je i učenje njegove vjere dovelo na Litiju, a ono kaže da komšiju i brata ne smijemo odbiti kada nas pozove da mu pomognemo. Podsjetio je i javno zahvalio Gradu Trebinju, Mitropoliji i mitropolitu Amfilohiju koji su pomogli i više uradili za otvaranje islamskog centra u Kumboru od Islamske zajednice u Crnoj Gori.

„Podržavam vas u vašem pravednom buntu. Za vjeru dati sve, a vjeru ni za šta. Svi smo ovdje ugroženi. Ovaj zakon je neozbiljna lakrdija u samom nazivu. Ko je taj da između nas vjernika određuje dal će biti sloboda ili nesloboda. Bog nam je dao slobodu i to je to“, naglasio je efendija Husein.

Na kraju svog obraćanja efendija Hodžić je uputio poruku Evropi i NATO-u da ne mogu više da nam prodaju duple aršine!

Blagodareći večerašnjim govornicima otac Radomir Nikčević je podsjetio na ogroman posao i trud koji Pravni tim Mitropolije radi, kao i na njihovu lavovsku borbu i poručio da ni jedan pa ni ovaj Zakon ne može da se selektivno primjenjuje. Kao takav on je opasnost za sve vjerske zajednice.

Oni koji su ga donijeli ostaće upamćeni kao svetokradice kojima je cilj da nam otmu hiljadugodišnje nasljeđe, kako bi nam promijenili identitet. Zato, ne damo svetinje!“, poručio je otac Radomir.

N.P.