Litija Glavna

Литијом и сабором православних хорова Боке у Тивту синоћ завршена манифестација “У свјетлости Христовог Васкрсења – Бокељи Светоме Сави и Превлачким мученицима”

Литија улицама града, као централни догађај духовног сабора под називом „У свјетлости Христовог васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“ одржана је јуче поподне.

 

Више стотина вјерника окупило се на градсој риви Пине гдјее је са тиватске Превлаке приспио бродић са моштима превлачких мученика које су потом у литији ношене кроз град до храма Светог Саве. Сабору су присуствовали и предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић и потпредсједник Владимир Арсић.

LitijaЛитију је улицама Тивта предводио Митрополит Нектарије са Крфа са свештвенством. Молебан је служен на раскрници испред зграде Општине, након чега је поворка наставила према храму Светог Саве.

Након литије и вечерњег богослужења у храму Светог Саве, гдје је Митрополит одржао бесједу, у Великој сали Центра за културу одржана је свечана академија, гдје је бесједио отац Гојко Перовић.

“Овај данашњи дан спаја много тема везаних за наше спасење. Дан сјећања на Христово васкресење, Дан сјећања на превлачке мученике, Дан сјећања на трагичан догађај из наше историје спаљивање мошти Светог Саве на Врачару и дан кад се, већ колико година уназад, установила једна лијепа бокешка литија, коју последњих година нијесмо могли да практикујемо због болести која се била укоријенила међу нама. Зато смо са већом жеђу и радошћу дочекали овај данашњи дан и литија је била пропраћена лијепим временом и изванредним гостом, који нам долази из грчке православне цркве. Шта нама представља литија? У литијама, можемо рећи, освећујемо улице некога града и куд год прође крст, кадионица, поп, пјесма црквена и молитва, благосиљамо мјесто гђе људи живе. Али, прије свега, литија представља израз оне динамике коју имамо на свакој светој литургији. Синан Паша се грдно преварио кад је мислио да ће спаљивањем мошти Светог Саве, такво свједочанство небеског царства нестати. Збиља се десило, да се то свједочанство, кад се предало пламену, распламсало на све стране и честице тога отишле на све четири стране свијета ии ме Светог Саве се још више утврдило у народу. Једна честица тог пепела пала је у Тиват, када је прије готово 100 година подигнута саборна црква Светог Саве. Она је свједочанство царства божијег овђе на земљи и ваља се потрудити да она буде што љепша”- казао је отац Гојко Перовић.

Otac GojkoМости Превлачких мученика остаће у храму Светог Саве до недјеље, 15. маја.

На сабрању хорова Боке наступили су: Српско пјевачко друштво “Јединство” Котор, Црквени хор “Св. Василија Острошки” Кумбор, Црквени хор “Св. Сава” Херцег Нови, Црквени хор “Св. Јевстатије Превлачки” Будва, Црквени хор “Рождество” Бијела, Ђечији хор Српског пјевачког друштва “Јединство” Котор и Дјечији хор “Цвркутићи “ Херцег Нови.

Догађај су организовали Митрополија црногорско-приморска, Српска православна црквена општина тиватска, Братство православне омладине Црне Горе и манастир Светог Архангела Михаила – Михољска Превлака.

Извор: Радио Тиват