Bogoslovija Prizren

Liturgija povodom slave Prizrenske bogoslovije

Ime: 24. 05. 2019 Aleksandar Vujovic RAZGOVOR O SLAVI BOGOSLOVIJE; Opis: Liturgija povodom slave Prizrenske bogoslovije Tip: audio/mpeg

Povodom slave Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu Svetog Đorđa.

Liturgijom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Vladika zapadnoamerički g. Maksim uz sasluženje Episkopa raško-prizrenskog i rektora Bogoslovije Vladike Teodosija, pored brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva iz eparhija raško-prizrenske, budimljansko-nikšićke i mitropolije crnogorsko-primorske.

Sabranima se besjedom posle Jevanđelja obratio Vladika Maksim govoreći o apostolskoj misiji Svete braće Kirila i Metodija.

Posle pričešća osveštan je i prerezan slavski kolač, a potom je vladika Teodosije uručio arhijerejsku gramatu g. Slavišu Radivojevića iz Sredske kod Prizrena za postojanu ljubav prema Svetoj veri pravoslavnoj i za revnost prema hramu Božijem i njegovom blagoljepiju.

Ovom prilikom Vladika Teodosije se zahvalio Vladici Maksimu i svima ostalim koji su došli na slavu Prizrenske Bogoslovije.

Potom je priređena svečana slavska akademija u amfiteatru bogoslovije koju su priredili profesori i učenici bogoslovije. Pozdravni slovo govorio je rektor preosvećeni Vladika Teodosije.

U ime Mitropolije crnogorsko-primorske primorske , eparhije budimljansko-nikšićke i Cetinjske bogoslovije, slavi u Prizrenskoj bogosloviji prisustvovali su arhimandrit Arsenije iguman manastira Kosijerevo, sveštenik Radmilo Čizmović, dr Miodrag Čizmović i profesor Aleksandar Vujović, urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.

Na svečanom ručku sve prisutne pozdravili su u ime Mitropolije dr Miodrag Čizmović, prof. dr Miloš Ković, prof. dr Zoran Milošević u ime pokrajinske vlade Vojvodine.

Aleksandar Vujović