Cnn

Љетопис, 1. јун

Име: Ljetopis 01.06.2019 (1980 CNN, 1943 Lesli Hauard); Опис: Љетопис, 1. јун Тип: audio/mpeg
  • На данашњи дан 1. јуна 1980. године CNN, глобална, кабловска телевизијска мрежа вијести почела емитовање програма.

CnnКако је добро познато, најбоља врста лажи се добија од полуистине. У производњи тог производа посебно успјешан је био Холивуд. Историја сарадње Пентагона са Холивудом је почела још давне 1927. године. Данас војно надлештво САД помаже «фабрици снова» на све могуће начине. Према законодавству САД Пентагон, као и ЦИА, немају право да се у самој земљи баве пропагандом. Међутим, за то је нађен излаз. Главни правац сарадње администрације САД и Холивуда у информационој области је постало «удруживање напора за борбу против тероризма». Американци доприносе максималном ширењу дезинформација преко страних, најприје европских, медија (међу којима су и Ројтерс, и Франс прес), а та иницијатива припада Одјељењу за стратешки утицај, малој специјалној јединици која је формирана у Пентагону. Задатак јој је да користи «мрачне» методе информационог рата у циљу обраде страног аудиторијума тако што ће давати лажне податке страним новинарима, па и онима из «држава, које су пријатељи и савезници САД».

Ратови у Авганистану и Ираку су постали експериментални полигон не само за најновије типове америчког оружја, већ и за савремене технологије манипулације свијешћу. Видео-траке, рађене по наруџбини Пентагона, у многом се праве према узорцима холивудских продуцената који се баве и режирањем ТВ-шоу програма и умјетничких филмова. «Телевизијске компаније САД попуњавају програм о новостима помоћу видео-материјала, који су осмишљени у влади и у крупним корпорацијама… При чему они који праве такве извештаје су научени да склапају те материјале тако, да се они не разликују од новости које дају независни аутори»…

Извештај који је у своје вријеме одиграо огромну улогу у окретању јавног мњења у САД ка подршки првом рату у Персијском заливу. У кадру је 15-годишња дјевојчица која треба да буде кувајтска избјеглица и која прича шта је све видјела својим очима, како су ирачки војници осудили на смрт 15 тек рођених беба из породилишта у Кувајту. Интервју са том дјевојчицом се вртио стотинама пута по америчким ТВ каналима. Име дјевојчице није саопштавано, њој је тобоже остала у отаџбини породица, која може да настрада од војника Садама Хусеина. Да би се схватио значај овог снимка, предсједник САД-а Џ.Буш – старији искористио је причу о мртвим бебама 10 пута у 40 дана војне пропагандне кампање. Касније је доказано да дјевојчица са екрана уопште није избјеглица, већ кћерка кувајтског амбасадора у САД.  Она је члан краљевске породице – која управља Кувајтом, сви њени рођаци имају огроман иметак, некретнине у иностранству и живе на Западу…А резултати анкете која је обављена међу становништвом САД у вези са ратом у Ираку говоре да је 69% анкетираних сигурно да је Садам Хусеин лично учествовао у припреми терористичких аката од 11.септембра 2001.године. И то без обзира што Бијела кућа није могла да понуди ни један једини доказ који би свједочио о било каквој вези између Ирака и Ал-Каиде која је, према званичној верзији, извршила те нападе. То значи да се обичан грађанин може програмирати да вјерује у шта год се жели!

 

  • На данашњи дан, 1. јуна 1943. године њемачки авиони у Другом свјетском рату оборили су британски авион, усмртивши све путнике, укључујући енглеског позоришног и филмског глумца и режисера Леслија Хауарда, двојника британског премијера Винстона Черчила. Њемци су били увјерени да је у авиону, обореном изнад Бискајског залива, на лету од Лисабона ка Ирској, био Черчил.

Lesli HauardХауард је свој статус међународне филмске звијезде настојао да искористи како би помогао својој домовини у Другом свјетском рату. Приликом повратка са пропагандне турнеје у тада неутралној Шпанији , авион ДЦ-3 којим је путовао је изнад Бискајског заљева пресрело осам њемачких авиона Јункерс Ју 88 и оборило, при чему је Хауард погинуо са свим путницима и члановима посаде. Околности тог догађаја су дан-данас предмет разних шпекулација. Хауард је био познат по изузетно суптилној глуми у филмовима “Ромео и Јулија”, “Пигмалион”, “Прохујало с вихором”, “Интермецо”. Остао је упамћен као опсесивна љубав Скарлет О’ Харе у култном филму „Прохујало с вихором“ из 1939. године. Глумац је претходно у Мадриду имао тајни састанак са шпанским генералом Франком, наводно у оквиру специјалне мисије по налогу Винстона Черчила, који је на тај начин желио да упути тајну поруку шпанском диктатору да Шпанија остане изван рата. Наводна порука коју је носио Хауард била је један од британских покушаја да спријече Франка, који је дошао на власт уз подршку Хитлера и Мусолинија, да приступи ратној Осовини зла. Хауард је искористио своје контакте да ступи у контакт с Франком и пренесе му Черчилову поруку. Долазак холивудске звијезде у Мадрид у вријеме десничарске диктатуре у Шпанији изазвао је многа комешања. Хауард је разбијеснео британске званичнике у Мадриду јер је одбио и да присуствује многим догађајима приређеним у његову част а Хауард је припремао сусрет с Франком без знања британског амбасадора. Хауард је напустио Мадрид у јуну 1943. године, када је отишао у Лисабон гдје се укрцао на авион „ДЦ-3“ на путу за Лондон. Авион су, међутим, изнад Атлантика обориле њемачке снаге. Гласине које су касније кружиле у јавности биле су да су Њемци мислили да се Черчил лично налазио у авиону.