Bitka Na Ljubotinju Crkva Sv. Djordja

Љетопис, 15. октобар

Име: Ljetopis-15.10.2019-1812-bitka-na-Ljubotinju-1917; Опис: "Ljetopis-15.10.2019-1812-bitka-na-Ljubotinju-1917". Тип: audio/mpeg
  • На данашњи дан, 15. октобра 1812. године одиграла се битка на Љуботињу између црногорске војске и војске скадарског Мустај-паше.

Bitka Na Ljubotinju Crkva Sv. DjordjaСкадарски Мустај паша, уз помоћ арбанашких Турака и неколико француских официра, напао је Љуботиње. Намјеравао је да продре до Цетиња како би сломио ратоборну Црну Гору. У штабу турског војсковође било је и 5 француских официра, који су сматрали, за разлику од Мустај паше, да би у циљу покоравања Црне Горе, требало прво покорит Брђане, па онда Црногорце.

Одлучивши се за сопствени план, паша је претрпио пораз који су му нанијели Љуботињани потпомогнути од Светог Петра Цетињског са 800 Катуњана и 300 Цеклињана и Ријечана. У тим борбама Црногорци су побиједили и заробили тројицу француских официра. А јуна 1876. године, 43 Љуботињана, тројица Грађанина и двојица Добрљанина, херојски су погинула на самим вратима Подгорице у Загоричу и Дољанима, храбро јуришајући на Турке.

У борби без шанси, са далеко бројнијим непријатељем, они су тада свјесно пошли у смрт, и за слободу дали све што су могли и имали – своје животе. Краљ Никола је љуботињским јунацима посветио своје чувено “Љуботињско коло”, а о том догађају пјевао је сваки гуслар и сваки Црногорац онога доба.

Краљ Никола никад није заборавио љуботињске јунаке. Испред цркве Светог Ђорђа у Подгорици, подигао им је споменик на којем су исклесани стихови. “Овај споменик подиже његово височанство наш уважени господар књаз Никола Петровић – Његош, Љуботињанима, Добрљанима и Грађанима који погибоше у Загоричу 28. јуна 1876. године, и испјева им ове стихове:“ С поштовањем приступите гробу ових мученика у ком леже 48 љуботињских убојника“.