Major Tepic

Ljetopis, 29. septembar 2020. godine

Ime: Ljetopis 29.09.2019 (1991 Major Tepic, 1758 Admiral Nelson); Opis: Ljetopis, 28. septembar Tip: audio/mpeg
  • Na današnji dan, 29. septembra 1991. godine poginuo jeMilan Tepić, major Jugoslovenske narodne armije i narodni heroj Jugoslavije.

Major TepicSeptembra 1991. godine hrvatske oružane snage, oličene u Zboru narodne garde, koji je formalno formiran u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, otpočele su bitku za kasarne. Cilj ove operacije bio je okruženje jedinica Jugoslovenske narodne armije u blokiranim kasaranama i njihovo primoravanje na predaju, usled čega bi hrvatske snage došle do njihovog naoružanja, a posebno ratne tehnike koju do tada nijesu imali. Nakon zauzimanja garnizona u Varaždinu, na udaru se našao bjelovarski garnizon, koji je bio znatno oslabljen krajem avgusta 1991. godine. Dan prije pada kasarne u Varaždinu, otpočela je potpuna blokada svih vojnih objekata JNA u Bjelovaru. Naredba o napadu na garnizon JNA donijeta je u Zagrebu, a prema prethodnom planu. Napad na sve vojne objekte bjelovarskog granizona otpočeo je u nedjeljno jutro 29. septembra 1991. godine oko 7:30 časova, a malo prije toga je došlo do prvih sukoba kod skladišta municije u šumi Bedenik. Istovremeno sa napadom na vojne objekte u samom Bjelovaru, izvršen je i napad na vojno skladište u šumi Bedenik u blizini Bjelovara. Grupa opkoljenih vojnika, koja je obezbjeđivala skladište pružila je tada odlučan otpor. Major Tepić nije bio spreman da prihvata sve dobre strane svog posla, a da, kada dođe vrijeme da se konačno stane na crtu i oružjem suprotstavi neprijatelju, odustane od borbe i kukavički se povuče sa poprišta. Nije pristajao da se okoristi privilegijama, a da kasnije pobjegne sa ”strašnog mjesta”, nezainteresovan za sudbinu i stradanje svog naroda i svojih mladih vojnika. Kako je postalo jasno da se skladište više ne može odbraniti, major Tepić je naredio svim vojnicima da se sklone na bezbjedno mjesto, kako bi mogao da aktivira detonator i uništi skladište municije. Ovu Tepićevu naredbu odbio je jedino vojnik Stojadin Mirković, koji je nastavio da dejstvuje iz svog transportera, nakon čega je bio smrtno pogođen. Nakon Mirkovićeve pogibije, kada se uvjerio da su ostali vojnici na bezbjednom mjestu, major Milan Tepić je aktivirao detonator, nakon čega je uslijedila jaka ekspolozija. Ogromna bijela pečurka i oblak dima vidjeli su se čak do mađarske granice…

 

  • Na današnji dan, 29. septembra 1758. godine rođen je engleski admiral  Horejšio Nelson, jedan od najvećih stratega u istoriji pomorskih ratova.

NelsonOdnio je ključne pobjede nad Napoleonovom flotom, a 1805. godine nanio je katastrofalan poraz udruženoj špansko-francuskoj floti kod Trafalgara. Nelson se priključio mornarici, brzo se uspinjao u službi i postao je kapetan 1778. godine. Isticao se ličnim kvalitetima i odličnim poznavanjem taktike. Ponekad je prolazio kroz periode bolesti i neangažovanosti, naročito poslije Američkog rata za nezavisnost. Po izbijanju francuskih revolucionarnih ratova Nelson se vratio u aktivnu službu. Naročito je bio aktivan u Mediteranu. Borio se u manjim bitkama kod Tulona i bio je od velike koristi pri zauzimanju Korzike. U Bitki kod Tenerifa teško je ranjen kada je izgubio ruku. Oporavljao se u Engleskoj. Naredne godine odnio je pobjedu nad Francuzima u bici na Nilu. Godine 1801. pobijedio je Dance kod Kopenhagena. Kasnije je komandovao blokadom francuske i španske flote u Tulonu, koje je zatim progonio do Kariba i nazad. Poslije kratkog povratka u Englesku preduzeo je blokadu Kadiza. Oktobra 1805. godine francusko-španska flota je isplovila iz luke i tako je započela Bitka kod Trafalgara. Ova bitka je bila jedna od najblistavijih pobjeda britanske mornarice, ali je u njoj Nelson smrtno ranjen. Pogodio ga je hitac iz muskete sa španskog broda. Nelsonovo tijelo je vraćeno u Englesku gdje je uz počasti sahranjen u Vestminsterskoj opatiji. Slavu jednog od najvećih stratega pomorskog ratovanja Nelson je stekao u bitkama protiv revolucionarne Francuske i Napoleona. Njegove pomorske pobjede osigurale su Ujedinjenom Kraljevstvu prvenstvo na moru za čitav jedan vijek. Njegovi spomenici se nalaze širom Britanije, a najpoznatiji je onaj na trgu Trafalgar u Londonu. U njegovu čast je nazvan grad Nelson na Novom Zelandu.