Beska

Manastir Beška proslavio hramovnu slavu

Ime: 07.04.2019 Mitropolit Beska; Opis: Manastir Beška proslavio hramovnu slavu Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas na Blagovijesti sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Beška na Skadarskom jezeru.

Vladika je služio Liturgiju povodom hramovne slave manastirske crkve Blagovijesti Presvete Bogorodice, zadužbine blagovjerne knjeginje Jelene Balšić, kćerke Velikomučenika kosovskog Lazara i žene Đurđa Stracimirovića Balšića.

Na Liturgiji, u kojoj je molitveno učestvovao veliki broj vjernih, odgovarao je hor iz Kruševca.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja, Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da riječi Svetog proroka Božijeg Veliki si Gospode i čudesna su dijela Tvoja i nema riječi je da opiše čudesa Tvoja odjekuju kroz vjekove na svakom mjestu, a posebno pred ovom svetinjom, gdje su se sretale i sretaju duše sa živim i vječnim Gospodom. On je podsjetio da se u ovoj svetinji, u kojoj počivaju mošti Svete Jelene Lazareve, susreće drevna Zeta i Raška, da u njoj živi susret i zagrljaj Srbije i Crne Gore – Kruševca grada carskoga i ovoga svetoga prostora. Istakao je vladika da se velika i divna istina ovdje otkriva i susreće, istina u kojoj je početak našeg spasenja, tajna Blagovijesti i tajna Hristovog Vaskrsenja:

„Ovdje se susreće kroz vjekove i neprekidno svjedoči ta Sveta tajna Hrista od Djeve rođenoga, koga su proroci proricali, koga je anđeo blagovjestio sa nebesa, koji se rodio od Presveti Djeve i koji je ovdje sa nama poživio i sa nama je do kraja svijeta i vijeka, jer je obećao i ispunjava Svoje obećanje neću vas ostaviti same, ostaću sa vama do kraja svijeta i vijeka.“

Vladika je kazao da je Gospod sa nama i među nama, a zajedno sa Njim i svi oni koji su Ga predskazivali prije Njegovog rođenja, svi koji su kroz vjekove služili i Hrista Boga pripovijedali. Iskazao je radost zbog tradicionalnih susreta žitelja drevne Zete, sadašnje Crne Gore i potomaka Cara Lazara, hora i sveštenika iz Kruševca koji su donijeli blagoslov vladike kruševačkog Davida.

Mitropolit je naglasio da se obnavljanjem ove drevne svetinje, koja je bila zapuštena i zapostavljena stoljećima, obnavlja sveto vjekovno pamćenje. Zahvaljujući Gospodu, Bogorodici, Svetoj Jeleni koji su dali snage našim sestrama na čelu sa mati Fotinom, da u ovu svetinju ugrađuju svoju mladost i svoj život, kao i mnogi prije njih, Hram Svetoga Đorđa i Hram Presvete Bogorodice Blagovijesti, kao i samo ostrvo, svjedočanstvo je Božije ljepote i svjedočanstvo da je divan Bog u svetima Svojim i u tvorevini Svojoj, i da zaista nema riječi da opiše tvorevinu božansku..

Nakon pričešća vjernih, Mitropolit je predvodio slavsku litiju koja je tri puta ophodila hram. Nakon što je blagoslovio i prerezao slavski kolač, vladika je čestitao slavu sestrinstvu ove svete obitelji na čelu sa mati Fotinom  i svim današnjim svečarima. Potom je blagoslovio i slavu manastira Ćelije kod Valjeva gdje počivaju mošti Svetoga  Justina koji se rodio na Blagovijesti i na isti praznik ga je Gospod prizvao iz ovoga u vječni i neprolazni život .

Mitropolit je saopštio da je Književna nagrada „Jelena Balšić“ za 2019. godinu, pripala jednom od najboljih savremenih srpskih pesnika Rajku Petrovom Nogu koji iz zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje današnjoj svečanosti, tako da će mu Povelja i ikona Svete Jelene, dar ove Svete obitelji, naslikana rukom mati Fotine, naknadno biti uručene u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu.

Žiri za dodjelu nagrade odlučivao je u sastavu: prof. dr Valentina Pitulić, prof. dr Milo Lompar, prof. dr Duško Babić, književnik Miroslav Maksimović, profesor Ljubica Petković i Simon Đuretić, sekretar Savjeta književne zadruge.

U odluci žirija, koju je pročitao gospodin Đuretić, navodi se da se Rajko Petrov Nogo u svom književnom stvaralaštvu dotakao motiva koji su duboko ukorenjeni u arhetipe slojeve srpskog nacionalnog biće. U svom bogatom opusu pjesnik preko individualnog i kolektivnog iskustva prenosi slike svog najranijeg doživljaja svijeta:

„Mitrovdan i Đurđevdan, traganje za toplinom doma, gdje je izgorjela kuća i u kući bol, kod pjesnika budi melodiju uspavanke koju umjesto majke pjeva pauk. Lični pjesnikov doživljaj svijeta nije mogao da se fokusira na kolektivno nasljeđe, gdje se u njegovom pjesničkom izrazu jasno determinišu istorijski, mitološki, religiozni,socijalni i drugi slojevi tradicionalne kulture. U stvaralaštvu Rajka Petrova Noga slili su se lirski, epski i baladični tonovi kolektivnog nasleđe kojima je pjesnik dao lični izraz. Simbolima ognjišta, praga, ikone, duvara, veriga, pauka, zmija, hljeba, krsta, pjesnik je iskazao najdublje slojeve svoga bića u kojima dominiraju slike zavičaja prirode i ljudi.“

Nagrada „Jelena Balšić“, čij je pokrovitelj Mitropolija crnogorsko-primorska, dodjeljuje se najuglednijim književnicima i pjesnicima svake druge godine u čast ktitorke ove svetinje i pjesnikinje Jelene Balšić.

Mitropolit je u svoje i u ime manastira Blagovijesti uručio i zahvalnice priložnicima i dobrotvorima manastira Beška: Aleksandru Vujoševiću, Žarku Vukadinoviću i Dejanu Kračkoviću.

U nastavku sabranja je izvedena praznična duhovna akademija u kojoj su učestvovali glumica Ljiljana Đogović iz Kruševca, Milisav Popović, guslari Slavko Drašković, Žarko Bojić, Pavle Radonjić, predstavici Udruženje  srpskih književnika „Gorska vila“ i pjesnici Udruženja književnika Crne Gore hadži Radovan Radović i Nikola Nenezić-Čudesni.

Vesna Dević

Galerija fotografija-link