Brčeli

Manastir Gornji Brčeli proslavio hramovsku slavu

Ime: 13. 10. 2019 Otac Nikon Slava Gornji Brceli; Opis: Manastir Gornji Brčeli proslavio hramovsku slavu Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski G. Metodije služio je, uz sasluženje sveštenstva iz Bara i Podgorice, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, u ponedjeljak 14. oktobra, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru posvećenom ovom prazniku –Gornji Brčeli u Crmnici povodom hramovske slave ove Svetinje.

Brčeli 3Kako je za Radio “Svetigoru” rekao jeromonah Nikon iguman susjednog manastira Svetog Nikole-Donji brčeli, nakon Svetog bogosluženja prerezan je slavski kolač povodom hramovske slave.

“Vladika Metodije čestitao je, ovom prilikom, slavu nastojateljici mati Georgiji, (koja je njegova rođena sestra) i sestrinstvu ove Svete obitelji. On je u besjedi govorio o smislu i značaju praznika istakavši Majku Božiju kao obrazac ljubavi, čistote, smjernosti, djevstvenosti i truda svima onima koji hode jevanđelskim putem. Vladika Metodije pozvao je sve da ostanu pod pokrovom Majke Božije“- kaže otac Nikon.

Vladika Metodije je na kraju liturgije služio mali pomen na grobu dugogodišnje igumanije ove Svete obitelji mati Elikonide.

Brčeli 2Za sve prisutne priređena je slavska trpeza ljubavi. Domaćin slave bio je, već po tradiciji, gospodin Dejan Đurović predsjednik Crkvene opštine Bar sa porodicom. Za trpezom su se čuli zvuci gusala, a pjesmom su slavlje uveličali mladi guslari pri hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici: Maksim Vojvodić, Matija Šćekić i Ognjen Mićović, dok je uz gusle zapjevao i preosvećeni Vladika Metodije.

Slavi je prusutvovao veliki broj vjernika i monaštva, monahinja iz većine manastira u našoj Mitropoliji i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, a ono što posebno raduje je prisustvo velikog broja Crmničana i mještana Brčela- kaže otac Nikon.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Gornjim brčelima zadužbina je svetorodne loze Petrovića. Ovaj manastir Vladika Danilo Pertović je podigao početkom 18. vijeka kao svoju zimsku rezidenciju a u narodu je poznat kao manastir Petrovića. U njemu je osnovana i prva osmogodišnja škola u Crnoj Gori 1862. godine koja je posle nekoliko godina premještena u manastir Svetog Nikole- Donji Brčeli.