Sep 2019 Arhijerejska Liturgija I Slava Manstira Kosijerevo 16

Manastir Kosijerevo na praznik Rođenja Presvete Bogorodice proslavio hramovnu slavu

Ime: 21.09.2019 Kosjerevo; Opis: Manastir Kosijerevo proslavio hramovnu slavu Tip: audio/mpeg

Na dan kada naša Sveta Crkva slavi rođenje Presvete Bogorodice, u subotu 21. septembra 2019, manastir Kosijerevo je molitveno i svečano proslavio svoju hramovnu slavu

Sep 2019 Arhijerejska Liturgija I Slava Manstira Kosijerevo 21Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije uz sasluženje sveštenstva sa kojima i gostujući sveštenoslužitelji iz manastira Kalugara u Eparhiji karansebeškoj Rumunske pravoslavne crkve, sa kojim je Kosijerevo pobratim.

U svojoj arhipastirskoj besjedi Vladika Joanikije je poučio sabrani vjeri narod. Čestitajući veliki i divni praznik, kao i slavu drevne nemanjićke zadužbine on je, između ostalog, kazao da Presvetu Djevu Bogorodicu proslavljamo zbog Njenog majčinstva, Njenog bogomajčinstva, zato što je Ona rodila Bogomladenca i Spasitelja svijeta Isusa Hrista, što je od Njene djevičanske krvi On primio ljudsku prirodu i postao kao jedan od nas, došao u ovaj svijet da se sjedini sa nama, da sjedinivši nas sa sobom uzvede Ocu svome nebeskom, da nas usinovi Bogu i Ocu. Na taj način dobijamo slobodu da se molimo Bogu živome, istinitom, strašnom, Tvorcu neba i zemlje kao svom roditelju.

Nadležni Episkop, Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije pozdravio je riječima srdačne dobrodošlice uvažene goste iz Rumunske pravoslavne Crkve, o. Kasijana, igumana manastira Kalugare i zamolio ga sabrane pouči svojim pastirskim slovom.

Sep 2019 Arhijerejska Liturgija I Slava Manstira Kosijerevo 25

Ovom prilikom uručena su najveća odlikovanja Episkopije budimljansko-nikšićke. Medaljom Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija I stepena odlikovani su veliki dobrotvori kosijerevske svetinje: Berislav i Milica Samardžić iz Kanade „za veliki doprinos obnovi svetih manastira Kosijereva i Somine“, a istim odlikovanjem i Vido Radman iz Herceg Novog „za prilog svog imanja manastiru Kosijerevu“.

Nakon svete službe Božje osveštan je i prelomljenjen slavski kolač i žito, koje su, povodom hramovne slave, prinijeli ovogodišnji domaćini bratstvo Antovića.

Sabranje je nastavljeno za trpezom bratske ljubavi, sa koje se svečanom prazničnom besjedom obratio prof. dr Miodrag Čizmović, a potom je održan prigodan kulturno-umjetnički program.