Manastir Podlastva proslavio slavu

Manastir Podlastva proslavio slavu – Roždestvo Presvete Bogorodice

Ime: 21. 09. MANASTIR PODLASTVA SLAVA; Opis: Manastir Podlastva proslavio slavu Tip: audio/mpeg

Manastir Podlastva grbaljska toržestveno je danas,  21. septembra, proslavio svoju slavu – Rođenje Presvete Bogorodice

 

Svetu arhijerejsku liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije uz sasluženje Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita lovčanskog Bugarske pravoslavne crkve g. Gavrila, koji boravi u posjeti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, sveštenstva i sveštenomonaštva, kao i molitveno učešće velikog broja vjernog naroda koji se tradicionalno na ovaj praznik sabira u ovoj drevnoj svetinji u Grblju.

Besjedeći po Jevanđelju Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je čestitao praznik i slavu ove svete obitelju i blagoslovio sve sabrane, istakavši da ovaj praznik – Rođenje Presvete Bogorodice raduje i nebo i zemlju:

“Raduju se Adam i Eva jer se ukloni prvorodni grijeh preko Presvete Djeve, raduju se Judino i Aronovo pleme jer od njihovoga potomstva javi se Ona u čijem sjemenu će se blagosloviti svi narodi na zemlji. Raduju se proroci koji su duhom Božijim nadahnuti prorokovali o čudesnom rođenju Hristovome koje će se dogoditi preko Presvete Djeve Bogorodice.”

Na svaki događaj iz Bogorodičinog života, na sve što je Ona činila, na Njenu svetu službu, gledamo, kako je kazao Vladika Joanikije, kroz Gospoda Isusa Hrista, kroz čudesno začeće silom Duha Svetoga, koje se dogodilo kada je Ona začela po Božijem promislu u svojoj djevičanskoj utrobi Spasitelja svijeta – preneporočno po dejstvu sile Božje, po dejstvu Duha Svetoga:

“Zbog Spasitelja koga je Ona odnjihala u svojoj Presvetoj utrobi, mi proslavljamo Presvetu Djevu kao uzvišeniju od anđela i arhanđela, od heruvima i serafima, pjevamo da je Njena utroba postala šira od nebesa, jer Onaj koga nebo ne može obuhvatiti, ni nebo nad nebesima, ni kosmos, niti svi zamislivi prostori, smjestio se po ljubavi svojoj radi spasenja roda ljudskoga u utrobu Presvete Djeve, primio od Nje ljudsku prirodu, da bi u njoj – ljudskoj prirodi, ustrojio spasenje svima nama. Zato je ovaj praznik veličanstven.”

Mitropolit crnogorsko-primorski je ukazao na to da kada proslavljamo Presvetu Djevu onda proslavljamo i Spasitelja našega Isusa Hrista, kao i kada slavimo Gospoda našega uvijek prizivamo, proslavljamo i veličamo Bogorodicu i govorimo da svaki duhovni dar koji dobijamo jeste od Gospoda Isusa Hrista, ali i posredovanjem Presvete Bogorodice. Zato odmah poslije imena Božjega i pominjemo ime Presvete Djeve Marije Bogorodice i slavimo je kao brzu pomoćnicu.

“Kao Onu koja razbija sve napade demonskih sila i svake zlobe, i demonske i ljudske. Koja nas izbavlja od iskušenja, vadi iz mraka, iz tuge i očajanja, koja nas spašava u nemogućim situacijama. Kada nema spasa niotkuda Ona pritiče, Ona dolazi, Ona tješi, Ona prosvjetljuje, Ona upućuje, jer tu blagodat dobila je od Spasitelja našega Gospoda Isusa Hrista i tu slobodu da zastupa i grešne i pravedne, i radosne i tužne, i stare i mlade, i majke i muževe i djecu, da sve privodi Hristu. Da nas sve oplemenjuje, da proširi srca naša da se ispune Božanskom ljubavlju”, besjedio je Mitropolit, podsjetivši da su Presvetu Djevu Mariju Njeni roditelji, Sveti Joakim i Ana, doveli i posvetili hramu Božijem, tako da je Ona odrasla u postu, molitvi, vrlinama i trudovima, pripremajući srce svoje za stan Bogu živome.

Poručio je da nas ovaj sveti praznik poziva da otvorimo svoja srca i duše, da primimo Božju blagodat i milost, blagoslov i svaku radost molitvama Presvete Djeve Bogorodice:

“Da se ispunimo Božje ljubavi i milosti preko ove Svete službe i preko pričešća Svetim tajnama Hristovim, da se nahranimo nebeskim hljebom, da živimo novim životom. Da se preporodimo i otjeramo iz svoga srca i između nas bilo kakvu prepirku, mržnju, pakost, zlopamćenje, da sve to bude daleko od nas, da bismo bili u blizini Božijoj i u blizini Presvete Bogorodice.”

Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je naglasio da je danas velika radost što u ovom sabranju učestvuje i dragi prijatelj, brat u Hristu, Visokopreosvećeni Mitropolit Gavrilo sa jeromonahom Nektarijem iz Bugarske pravoslavne crkve, kao i braća i saslužitelji iz Poljske i Rusije i Žičke eparhije.

“Znamo da su se ovdje sabrali vjernici ne samo iz Grblja nego i iz drugih prostora, i tako treba i da bude. Kada je slava da budemo dobri domaćini, da svakoga gosta dočekamo sa ljubavlju kao što smo i naučili. Naš narod je vjekovima njegovao te lijepe narodne običaje i gostoprimstvo, i u manastirima i pri hramovima i u svojim domovima. Zapravo onaj običaj koji imamo u crkvi, on se prenosi i u naše domove, tako da su i naše porodice živjele kao mala crkva, kao zajednica ljubavi Božije i to treba da njegujemo”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Pozvao je sve da se saberemo oko Boga živoga, oko naših svetinja, da se tu objedinimo i nadahnemo, podsjećajući da Crkva neprestano čini dobro i stvara dobro, stvara ljepotu. Kao primjer je naveo ljepotu naših hramova koji su rađeni u najtežim vremenima, što svjedoči da je naš narod njegovao i ljepotu duše i izražavao je na umjetnički način:

“Stvarali smo kulturu u našim svetinjama, rađali svetitelje i dobre, mudre, pobožne i čestite ljude i pokoljenja i vidimo da je i dan danas to tako. Zato je u naše vrijeme omladina prišla svetinjama. Tu vidimo naročiti promisao, milost Božiju i molitveno zastupništvo Presvete Bogorodice i naših svetitelja: Svetih Simeona i Save i Svetoga Vasilija Ostroškoga i mnogih drugih Svetih Božijih ugodnika i mučenika, među njima i Svetoga Kneza Lazara i novih mučenika. Došlo je do onoga čemu se nijesmo mogli nadati prije 40 ili 50 godina, da će se naš narod Crkvi vratiti i da će se vjera i svetinje obnoviti i ljubav bratska među nama. Neka to tako bude, da tako živimo i ubuduće! I neka ovaj praznik bude srećan svima!”

Na kraju Svete službe Božije sabranima se obratio  Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit lovčanski Bugarske pravoslavne crkve g. Gavrilo: „Najsrdačnije vam čestitam veliki praznik Rođenja Presvete Bogorodice.“

Mitropolit je istakao da u mjesecu septembru počinje crkvena Nova godina, a da je prvi veliki praznik današnji koji simboliše i naše duhovno rađanje za novu crkvenu godinu.

“Sledeći veliki praznik je Krstovdan, jer nema duhovnog života ako čovjek poslušno, sa blagodarnošću Bogu, ne nosi svoj krst koji mu je Gospod poslao”, besjedio je Visokopreosvećeni Mitropolit Gavrilo, dodavši da je Presveta Bogorodica bila viša od svih anđela, arhanđela i ljudi. Ona je, kako je naglasio, imala najveće smirenje i ljubav prema Bogu i ponijela najteži krst, a najteže je podnijela stradanje Gospoda Isusa Hrista, ali i doživjela najveću radost kada je vidjela Gospoda Vaskrslog.

Blagodareći Gospodu što mu je dao priliku da upozna Mitropolita Joanikija i da bratski zajedničare, kako je to i bilo među našim dvjema svetim Crkvama, kazao je da on podražava velikim srpskim jerarsima u ljubavi prema Gospodu i prema ljudima. Podsjetio je da je Sveti Sava volio Bugarsku, i da je bio voljen od bugarskih patrijaraha i bugarskog cara, i nije mu slučajno Gospod darovao da poslednje dane svoga života provede u Bugarskoj.

„Srdačno Vam blagodarimo Vaše visokopreosveštenstvo, skromno se molimo Gospodu da Vam daruje snage, jer je Vaš krst težak, ali su i vaša vjera i ljubav veliki i Gospod neka Vam pomogne da možete uvijek da budete korisni vašem narodu, vašoj zemlji, Svetoj pravoslavnoj crkvi“, zaključio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit lovčanski Bugarske pravoslavne crkve g. Gavrilo.

Po odsluženoj Liturgiji prerezan je slavski kolač, a radost proslavljanja rođenja Presvete Bogorodice, koja kroz 16 vjekova čuva i obnavlja ovu drevnu svetinju i narod pravoslavni, nastavljena je uz trpezu hrišćanske ljubavi.

 

***

Manastir Podlastva, sa crkvom Rođenja Presvete Bogorodice, nalazi se u blizini magistralnog puta Budva -Tivat – Kotor, na južnoj padini grbaljskog sela Lastva Grbaljska, po kojem je i dobio ime. Ubraja se među najznačajnija duhovna središta, ne samo Grblja nego cele Boke. Zajedno sa Miholjskom Prevlakom, koja predstavlja osamstogodišnji temelj Svetosavskog pravoslavlja u Zeti – Crnoj Gori, manastir Podlastva je posebno sabirno i saborno mesto, kako Grblja, tako i celog Primorja.

Arheološka istraživanja izvršena na temeljima crkve Presvete Bogorodice u Podlastvi iz 1984. godine imala su za rezultat pronalazak ostataka ranohrišćanske bogomolje iz 6. veka, čime je dat veliki doprinos u proučavanju srednjevekovne arheologije na tim prostorima. Srednjovekovni centar duhovnosti Grblja dobio je još jednu duhovnu vertikalu koja ga je vezala duboko za temelje hrišćanstva. Takav, naizgled neočekivani obrt, gde se na mjestu čije se osnivanje po tradiciji pripisivalo caru Dušanu 1350. godine, dobio je još veći značaj jer je materijalnim dokazima potvrđeno njegovo 15. vekovno trajanje.

Prema predanju, manastir je podigao car Dušan 1350. godine. Prema istom predanju, preko tog dela Primorja, boraveći kratko u lastovskoj crkvi, sa obližnje morske obale, Sveti Sava, prvi Arhiepiskop srpski i osnivač Zetske episkopije, uputio se u Svetu Goru. Isto predanje tvrdi, da je Sveti Sava prolazio kroz to mesto kad je pošao u Jerusalim. Takođe, postoji predanje o grbaljskom poreklu kneza Lazara Hrebeljanovića.

Od nastanka, manastir Podlastva je bio duhovni i politički centar Grblja, svedok burnih događaja vezanih za bune protiv Mlečića i Turaka, što se reflektovalo na sudbinu manastira.

Posebno svjedočanstvo njegovog mučeništva jeste i nova grobnica 80 pobijenih Grbljana, Maina, Budvana, Pobora i Paštrovića u Baru na kraju Drugog svjetskog rata (tu prenijetih i sahranjenih 1992. godine blagoslovom Patrijarha srpskog Pavla), kao i stradanje sveštenomučenika Varnave Bućana, igumana Podlastve, ubijenog poslije velikog mučenja 1942. g. od bratske ruke. Uzevši u obzir sve ovo, manastir Podlastva bi sa pravom mogao nositi ime „Manastir mučenik”.

Manastir je nakon rušenja u Prvom svjetskom ratu osvještao tadašnji Mitropolit crnogorsko-primorski Gavrilo (Dožić), potonji Patrijah srpski, a 83 godine kasnije, 2019. godine, novobnovljeni manastir, paraklis Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirske konake, osveštao je blaženog spomena Patrijah srpski Irinej.

DSC_2249_2 - Copy

Vesna Dević / Lazar Šćekić
Foto: Željko Drašković