Decani Slava

Manastir Visoki Dečani proslavio ktitorsku slavu- Svetog Kralja Stefana Dečanskog

Ime: 24.11.2018 Slava Manastira Decani; Opis: Manastir Visoki Dečani proslavio ktitorsku slavu Tip: audio/mpeg

Mitropolit Hrizostom: ,,Kosovo i Metohija su u svakom od nas kao biće našeg bića, život našeg života, srce našeg srca i zato ga niko ne može oteti id nas“

 

Svetom arhijersjekom Liturgijom koju su jutros u manastiru Visoki Dečani služili Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobobosanski G. Hrizostom i Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski i kosovskometohijski G. Teodosije uz sasluženje  velikog broja sabranog sveštenstva i molitveno učešće brojnih vjernika sabranih iz svih srpskih zemalja, manastir Visoki Dečani proslavio je ktitorsku Slavu- praznik Svetog Kralja Stefana Dečanskog pored moštiju ovog velikog ugodnika Božijeg.

U toku Svetog Bogosluženja okupljene vjernike pozdravio je domaćin Preosvećeni Vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski koji je zablagodario Mitropolitu Hrizostomu i svima koji su se sabrali da, zajedno dečanskom bratijom, proslave Svetog Kralja Stefana i cjelivaju njegove Svete mošti.

“Neka bi nas Sveti Kralj podržao na našem putu u ovom vremenu i podvigu koji nimalo nije lak. Hvala svima koji nam pružaju ruku podrške i zaštite našoj Svetinji, doprinoseći, na taj način, da ova Svetinja bude ono što jeste i da se u njoj sabiramo“ -rekao je Vladika Teodosije.

Visokopreosvećeni Mitropolit Hrizostom je, između ostalog, rekao da smo svi mi duhovno rođeni i odrasli upravo na Kosovu i Metohiji.

“Još u majčinoj utorobi slušali smo pjesme o Kosovu i istoriji kosovskog stradanja, o boju na Kosovu i Svetom knezu Lazaru. Kosovo je u duši svakog Srbina. Kosovo i Metohija su u svakom od nas kao biće našeg bića, život našeg života, srce našeg srca i zato ga niko ne može oteti od nas“, rekao Mitropolit Hrizostom.

Preosvećeni Vladika Teodosije, ovom prilikom,  uručio je gramatu predsjednici Kola srpskih sestara iz Herceg Novog gospođi Dragici Spaić.

Ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani prisustvovala je i grupa poklonika iz naše Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke među kojima i sveštenik Predrag Šćepanović i Arhimandrit Danilo (Trpčevski) Iguman manastira Svetog Save na Goliji.

Među poklonicima bilu su i članovi Humanitarne organizacije iz Podgorice ,,Mladi za Kosmet“ koja je danas, takođe, proslavila svoju slavu Svetog Kralja Dečanskog na čiji je praznik, prije deset godina i počela sa svojim plodotvornim radom.

Na tonskom zapisu besjeda i fotografijama blagodarimo profesoru Oliveri Radić novinaru iz Orahovca.