Vd6

FOTO: KoSSev

Manastir Visoki Dečani toržestveno proslavio Svetog kralja Stefana Dečanskog

Ime: 24.11.2019 Slava manastira Decani; Opis: "24.11.2019_Slava manastira Decani". Tip: audio/mpeg

Svetom arhijersjkom liturgijom koju su u manastirskoj crkvi, koja čuva mošti Svetog kralja Stefana Dečanskog, služili Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop berlinski i sve Njemačke Ruske pravoslavne crkve Marko, uz sasluženje preosvećene gospode episkopa raško-prizrenskog Teodosija i bihaćko-petrovačkog Sergija, velikog broja sveštenika i uz molitveno učešće oko dvije hiljade vjernika sabranih iz svih srpskih zemalja, manastir Visoki Dečani proslavio je danas ktitorsku slavu praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog.

,,Ova Svetinja je napomena nama da treba zidati trajno, da smo hrišćani ne samo u nedelju, ne samo na Božić i Vaskrs nego svakog dana i svakog trenutka našeg života”, poručio je u besjedi kojom se obratio sabranima na Svetom bogosluženju u Dečanskoj Svetinji Arhiepiskop Marko.

Sveti Stefan je veliki zidar koji podiže zid oko ovog manastira i naših duša svojim molitvama za nas sve pravoslavne hrišćane“- kazao je Arhiepiskop Marko koji je dečanskoj bratiji poklonio ikonu Svetog Aleksandra Minhenskog kojeg su progonile nemačke vlasti u Hitlerovoj Nemačkoj.

U svom podvigu kralj Stefan Dečanski zadužio je srpski narod i dečanske monahe, rekao je, između ostalog, u besjedi Vladika bihaćko-petrovački Sergije.

Iako kralj, a ne monah ili sveštenik, kao reijtko ko među našim svetim precima, poznavao je tajne bića Božjeg. Siguran sam da će snaga naše molitvene tišine nadjačati sve topove i bombe i svo zveckanje sabljama kojima se ovde prijeti“, dodao je Vladika Sergije i zahvalio se Srbima sa Kosova i Metohije što drže predanje i tako nadvladavaju demone.

Vladika Sergije je poručio Dečanskoj bratiji da ostanu u svojim monaškim kelijama šta god da se desi da spasavaju sebe, svoj narod pa i cijeli svijet“.

Okupljenima se besjedom obratio i domaćin Preosvećeni Vladika Teodosije.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici KFOR-a.

Proslava Svetog kralja Stefana Dečanskoj u Visokim Dečanima počela je sinoć, u navečerje praznika Svečanim prazničnim bdenijem u ovoj Svetinji  kojem je prisustvovao Vladika Sergije na poziv Episkopa raško-prizrenskog g. Teodosija.

FOTO: KoSSev

Na tonskom zapisu besjeda blagodarimo Oliveri Radić