Manastir Zitomislic

Манастир Житомислић прославио Крсну славу

Име: 08.04.2021 besjeda o.Dražen Tupanjanin; Опис: Манастир Житомислић прославио Крсну славу Тип: audio/mpeg

Крсну славу Благовијести данас је прославио манастир Житомислић, најзначајнији духовни и културни центар православних вјерника у Херцеговини.

Литургију су служили игуман манастира Данило Павловић, требињски свештеници Милан Бужанин и Дражен Tупањанин, коњички Дејан Грчић, мостарски Небојша Радић и Бранимир Боровчанин, те јеромонах манастира Завала Марко Прцовић.

Свештеник Дражен Tупањанин у бесједи је говорио о љепоти и важности празника Благовијести, наводећи да је радост овога празника неизрецива и да би о њему могли много говорити.

„Манастир Житомислић волимо сви јер је он велики благовјесник новога живота, љубави. Жртве и свега онога што нас уводи у нови живот да се и ми са Господом зацаримо и љепоту се обучемо, љепоту царства и вјечног живота“, рекао је Tупањанин.

Литургија је служена на отвореном због епидемиолошких мјера, а присуствовало је знатно мање вјерника него иначе. У току литургије крштен је и дјечак Јаков Бужанин.

За славу манастира вијековима се одржавао и надалеко чувени сабор за Благовијести у Житомислићу, о коме постоје писана свједочанства која кажу како су се на овај дан сабирали мостарски Срби, али и бројни поклоници из Невесиња и осталих дијелова Херцеговине.

Извор: Епархија Захумско Херцеговачка и Приморска