Manastir Podlastva

Mati Akvilina namjesnica manastira Podlastva poziva na proslavu 15 vjekova ove Svetinje

Ime: 25. 09. 2019 Akvilina Podlastva; Opis: Mati Akvilina namjesnica manastira Podlastva poziva na proslavu 15 vjekova ove Svetinje Tip: audio/mpeg

Manastir posvećen Rođenju Presvete Bogorodice- Podlastva u Grblju proslaviće na Kstovdan, u petak 27. i subotu 28. septembra dva velika jubileja: 1.500 godina postojanja i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve

Mati Akvilina Podlastva Programom proslave 27. septembra u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom Njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja. U 19 časova biće održana svečena akademija. Sveta arhijerejska liturgija kojom će načalstvovati Patrijarh srpski Irinej sa Visokopreosvećenim Mitropolitom Amfilohijem i više arhijereja naše Crkve, sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Laza i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom održaće se 28. septembra u 9 časova, kaže u razgovoru za naš Radio mati Akvilina, namjesnica ove Svete obitelji.

Za sve prisutne u 12 časova biće priređena trpeza ljubavi uz kulturno umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pjevačko društvo Grbalj.

Vjernicima će se obratiti Patrijarh srpski g, Irinej, Mitropolit crnogorsko primorski g. Amfilohije, g. Stanko Magud i g. Marko Bato Carević, kaže se u saopštenju Odbora za obnovu manastira Podlastva.

 

Manastir Podlastva

Manastir Rođenja Presvete Bogorodice koga je 1350. godine obnovio Car Dušan, vjekovima je duhovno i prosvjetiteljsko sjedište Grblja. Na mjestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda. Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen dio mozaika i fragment parapetne ploče koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz V – VI vijeka.

Manastir Podlastva grbaljskaPrema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.

Kroz trajanje hrama kroz vjekove u više navrata je vršena njegova obnova, dogradnja, pregrađivanje zvonika, ugradnja rozete tako da danas hram ima izduženu osnovu, dužine 12,50 a širine 4 metra sa trodjelnim zvonikom na preslicu.

Između hrama i konaka nalazi se ranohrišćanska krstionica iz VII vijeka.

U hramu je na južnom dijelu oltarskog zida djelimično sačuvan manji dio starog freskopisa iz XV vijeka, dok je u najvećem dijelu hrama postoji noviji freskopis, manjeg kvaliteta, slikan preko prethodnog živopisa.

U pisanim izvorima manastir se prema M. Crnogorčeviću prvi put pominje 1419. godine, kada je Nikola Ercegović iz Vranovića zavještao ovom manastiru cekin svijeća: “da mu gore pred dušom mrtvijeh, a za zdravlje živijeh“, a zatim 1427. godine,  za koju se vezuje nastanak Grbaljskog Zakonika koji je donijet u ovom manastiru.

U toku svog viševjekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a posljednji put je postradao u velikom zemljotresu iz 1979. godine.