Cetinjski manastir

MCP: Molimo se Svetom Petru Cetinjskom da nas pomiri i iscijeli od bogoubilačkog i bratoubilačkog duha

Saopštenje za javnost uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog

30. oktobar 2019.

Za slavu Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Apostola i Evanđelista Luke dobiše Mitropolija crnogorsko-primorska i Mitropolit Amfilohije čestitku od Predsjednika Vlade gospodina Duška Markovića, s obećanjem da će našem ”tirjanstvu stati”, zakonito, ”nogom za vrat” i ”dovesti nas k poznaniju prava”. Hvala gospodinu Predsjedniku na ovom pozdravu ćivotu Svetog Petra, graditelja i vječnog vladara Crne Gore, utemeljitelja njenog zakonodavstva. Čudna je, međutim, njegova tvrdnja da Crkva kao ustanova koja je utemeljila sve evropske zakone, pa i crnogorske, ”ne poštuje ni jedan zakon”. Ne sumnjamo da vlast može ”za jedan dan i jednu noć” srušiti crkvu Boga Ljubavi na Rumiji i krstionicu na Miholjskoj Prevlaci. Doduše, sumnjamo da može za tako kratko vrijeme to uraditi sa oko sedam stotina hramova u Crnoj Gori obnovljenih od strane Crkve, među kojima i hramove Svetog Vaskrsenja u Podgorici i Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Ono pak što smo očekivali od predsjednika za slavu nije rušenje obnovljenog hrama Svete Trojice na Rumiji, srušenog od Turaka 1571. godine i drugih hramova, nego dozvola za obnovu hrama Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, srušenog od njegovih prethodnika vlastodržaca i povratka u tu crkvu Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, kao i za obnovu hrama Svetih Arhangela na Miholjskoj Prevlaci srušenog od drevnih zlotvora i rušilaca.

Što se tiče dijaloga o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, sva javnost Crne Gore i Evrope vidi i znade da ga Crkva neprekidno podstiče i traži protiveći se ne zakonu nego njegovom nasilnom nametanju, tražeći restituciju ranije otete imovine i protiveći se otimanju njenih hramova, građenih do 1918. godine, predviđenom predlogom zakona. Priprema li se to vlast koja je posljednjih trideset godina doprinijela razaranju i pljački stotina preduzeća, ostavivši desetine hiljada radnika bez hljeba i posla, da opljačka i otme i hramove Crkve Božije da bi stvarala svoju bezbožnu partijsku ”crkvu”?

Proslavljajući Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Apostola i Evanđelista Luku i Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, molimo se pomiritelju zakrvljenih plemena, da i nas današnje Crnogorce pomiri i iscijeli od bogoubilačkog i bratoubilačkog duha kojim je narod Crne Gore zatrovan, naročito poslije Drugog svjetskog rata, te da nas umudri da ne zaboravimo onu svetu Njegoševu ”kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”!

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske