Митрополит Амфилохије – личност, дјело, мисија

Међународна духовна академија “Свети Јевстатије Превлачки”: “Митрополит Амфилохије – личност, дјело, мисија”

Традиционална Међународна духовна академија “Свети Јевстатије Превлачки”, која ће се ове године одржати од 26. до 30. јула у свештеној царској ларви Манастиру Светог Архангела Михаила – Михољској превлаци код Тивта, биће посвећена блаженопочившем Митрополиту Амфилохију који је њен идејни творац и са чијим благословом је овај симпосион радио.

Организатори су саопштили да је ово прва година традиционалног превлачког саборовања без присуства зачетника и главног покретача овог окупљања, блаженопочившег Митрополита Амфилохија, и да је то један од разлога да оно буде тематски и молитвено њему посвећено: “Митрополит Амфилохије – личност, дјело, мисија”

“Овај велики пастир Православне цркве није само идејни творац нашег богословско-философског симпосиона, него и велики покретач обнове духовног живота у Црној Гори. Митрополита Амфилохија с правом сматрамо обновитељем активне дјелатности бројних и древних цркава и манастира у Цетињској митрополији; црквене просвете и мисије; просвећења омладине и њеног враћања исконском образовању, а онда, самим тим, сматрамо га и обновитељем оне древне и живе везе између Боготражитељства и молитве на једној и рационалног научног промишљања на другој страни. Тога је, међу бројним сличним дјелатностима, свједок и ова наша Превлачка духовна академија, и зато је ове године тематски и молитвено посвећујемо његовој личности”, истакли су организатори  IV Међународне духовне академије “Свети Јевстатије Превлачки”.