+mitropolit

 Милорад Додик: Митрополит је ујединио наш народ у одбрани светиња

Име: 01.11.2020 Milorad Dodik; Опис: Митрополит је ујединио наш народ у одбрани светиња Тип: audio/mpeg

Српски члан предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик казао је да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био човјек од ауторитета у Српској Православној Цркви и да та чињеница говори колики је то губитак за све нас:

То је велики губитак за све нас Србе, православне вјернике. Чињеница да се ради о једном о највећих ауторитета икада у СПЦ говори о томе колики је то сам губитак. Човјек који је умио да окупи, човјек који је умио да се бори на прави начин за вриједности Цркве, а поготово у последње вријеме овдје у Црној Гори, гдје се требало изборити за то да светиње не оду будзашто и на други начин и да се на тај начин сатре и вјера. Покојни Високопреосвештени Амфилохије је нашао начин на који да се бори с тим. И мислим да је народ то препознао и да је он, у суштини, не само вјерски вођа и човјек од ауторитета, него је он окупио и ујединио вјерујући народ у Црној Гори и вјештачки покушај да се он диференцира на начин ком народу припада, свакако је то један од вриједних достигнућа који је он учинио.“

Господин Додик је истакао да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био радо виђен гост у републици Српској у којој је оставио велики траг:

Народ у Републици Српској га памти као великог ауторитета, апсолутно, мислим да данас многи, људи у Републици Српској исто тако жале због његове смрти и његовог одласка. Он је радо виђен гост и био је често на просторима Републике Српске, увијек је имао поруке за Републику Српску, често је говорио да српски народ има једну крштену државу, мислећи да Републику Српску, раније једну полукрштену, то је Србија и некрштену, то је Црна Гора. У сваком случају, то памтим јер никад није пропуштао прилику да то напомене, али, вјерујем, да је на крају његовог живота успио да Црна Гора, па и Србија постану јединствени у чињеници да су окупљени око исте вриједности. Исто као што је вјерујући народ овдје у Црној Гори бранио литијама наше светиње, тако је и у Републици Српској, па и у Србији исто тако, било су литије посвећене тој солидарности, борби за исте вриједности које су овдје чуване.“истакао је Додик.

Он је на крају казао како је звао митрополита првих дана када је био хоспитализован и да му је том приликом блаженопочивши митрополит Амфилохије казао да ће се видјети почетком новембра у Требињу али је на жалост Божија Промисао била другачија и таква да смо се данас у Подгорици опростили од митрополита који се упокојио у Господу.