Milutin Mićović

Milutin Mićović: Mitropolit Amfilohije je bio mudrac i dijete, jagnje i tvrđava koja je u sebi nosila oganj i mač

Ime: 31. 12. 2020 Milutin Micovic Intervju; Opis: "31. 12. 2020_Milutin Micovic_Intervju". Tip: audio/mpeg

“Mitropolit Amfilohije je priča koja će se pričati i koja se nikada neće iscrpiti. Bio sam na njegovom ustoličenju. Kao da je bilo juče. Vrijeme tu ništa nije pomjerilo…“- kazao je u razgovoru za Radio ,,Svetigoru“ književnik Milutin Mićović predsjednik književnod društva ,,Njegoš“.

Mićović kaže da je Mitropolit Amfilohije došao u Crnu Goru kao izgrađena ličnost sa velikom kulturom, koju je stekao kroz svoj životni put, i obrazovanjem, noseći u sebi i narodnog čovjeka.

,,Bio je spoj našeg autentičnog narodnog čovjeka i jednog vaseljenskog intelektualca. Sabravši u sebe mnoge darove Mitropolit je bio mudrac i dijete, jagnje i tvrđava koja je u sebi nosila oganj i mač. Imao je dodir sa savremenim svijetom i inercijama u našem vremenu, gdje se sudarao i sa političarima, ali uvijek držeći njegoševsku, monašku iskru u sebi. Mnogi su ,,naletjeli“ na tu složenu ličnost. Blagodareći svojoj temeljnosti i uvijek obnavljajućoj hrišćanskoj sili koju je nosio u sebi naš Mitropolit je izdržao sva iskušenja ploveći u svim sferama života, od monaške kelije do političkih zbivanja. Čuvajući naš narodni jezik, mudrost, humor i borbenost imao je jednu provokativsnost za sve. Kroz njegov život i ličnost sagledavalo se sve što se zbivalo u Crnoj Gori poslednjih trideset godina. Bio je nosilac nasleđa u Crnoj Gori u kojoj je našao ljude i u njima zapretani njegoševski, petrovićevski, kosovski i lovćenski oganj. Mitropolit Amfilohije je sabirnik svih nasleđa koja su u njegovom liku našla izraz i način da postoje“- kaže književnik Milutin Mićović povodom tridesetogodišnjice ustoličenja Mitropolita Amfilohija u Tron cetinjskih Mitropolita.

On naglašava da se Mitropolit sa Petrovićima susreo upravo u Crnoj Gori, jer susret sa Svetim Petrom nije mogao nigdje drugo u svijetu da dobije kao što ga je imao u Crnoj Gori, naslijedivši njihov Sveti Tron. Noseći, po ugledu na Svete Petroviće, onaj mač duha kroz trpljenje i vjeru, Mitropolit Amfilohije je bio svjedok Njegoševske Crne Gore i srodnik po duhu i umu Svetih cetinjskih Mitropolita. Mićović kaže da se vraćanjem istinskog hrišćanskog simvola na Lovćen, Njegoševe zavjetne kapele, Mitropolitov borio za obraz Crne Gore.

Povodom izlaska iz štampe knjige ,,Njegoševa luča”, njen autor književnik Milutin Mićović predjednik književnog društva ,,Njegoš” nam je predstavio ovo svoje djelo koje je izašlo uz decembarski broj časopisa ,, Srpski pregled“ iz Banja Luke. U knjizi, čiji je urednik profesor Duško Pevulja, mogu se naći Mićovićevi eseji: Kaplje svjetlosti (predgovor srpsko- ruskom izdanju Njegoševe Bilježnice); Paradoksalna aktuelnost Luče mikrokozma (predg. prvom prevodu Luče na ruski jezik. Prevodilac Ilja Čislov); Njegoš i savremena Crna Gora; Okupacija i sloboda u Njegoševom djelu; Njegoš i Crnogorci.

Književnik Mićović se osvrnuo i na mirnu i dostojanstvenu borbu našeg naroda za očuvanje vjere pravoslavne i Svetinja Božijih koja je okončana usvajanjem izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja prije dvije noći u Skupštini Crne Gore.

,,Desio se jedan dubinski preokret u narodu zahvaljujući zapretanoj iskri vjere i pamćenju prostog čovjeka koje je preraslo u jedan pokret, u kome smo svi znali šta ne smijemo da izgubimo“- kaže Milutin Mićović.

U svom eseju ,,Njegoš i savremena Crna Gora” Mićović je zapisao, između ostalog, da je ,,kultura zvanične Crne Gore, već duže vrijeme, programski usmjerena na razaranje konstitutivnih matrica identiteta, u čijem temelju stoji Njegoševo djelo. Njegoš je tako postao njen nepodnošljiv gost”. On kaže da Njegoš svojom ,,Lučom“ osvjetljava iščašenja Crne Gore.  Da li je vrijeme u kome živimo bilo slično vremenu u kome je Njegoš živio ili je savremeni i svevremeni Sveti Petar drugi lovćenski Tajnovidac, čije riječi staju u svako vrijeme, posebno u ovo naše današnje, ,,vidio” i Crnu Goru u 21. vijeku?- objašnjava nam književnik Mićović.

I pored ,,razaranje logocentrizma koje je jedna od ambicija postmoderne ideologije”, koliko smo uspjeli da sačuvamo pravu vjeru i šta nam tek predstoji?- pitanja su na koje nem daje odgovor književnik Mićović u ovom razgovoru, objašnjavajući ima li Crne Gore bez Njegoša.

,,Nama ne trebaju tutori ovoga svijeta. Mi imamo Luču koja nas upućuje nebu, slobodi, iskonskom čovjeku, osjećaju da smo slobodni ljudi. Mi smo Njegošev narod, a Njegošev narod ne smije biti ropski narod“, poručuje književnik Milutin Mićović.

Slobodanka Grdinić