Мира Лолић Мочевић

Мира Лолић Мочевић поводом тридесете годишњице новинарског пута: “Наше је да вјерујемо а Господ ће отварати путеве“

Име: 01. 03. 2023-MIRA LOLIC MOCEVIC; Опис: Мира Лолић Мочевић поводом тридесете годишњице новинарског пута Тип: audio/mpeg

“Док сам жива памтићу мирис моштију Светог краља Стефана Дечанског. Одакле год се наш народ повукао тамо Срба више нема а са Косова се наш народ није и неће повући и нека поздрав сваког Србина буде: Догодине на Косову и Метохији“- поручила је један од чувара Косова и Метохије, како и носи назив њене књиге, Мира Лолић Мочевић в.д. главног и одговорног уредника ТВ ,,Храм“ са којом смо разговарали поводом тридесете годишњице њеног новинарског пута.

 

Мира Лолић МочевићМира Лолић Мочевић српска je новинарка главни и одговорни уредник Телевизије ,,Храм“ Архиепикопије Београдско-карловачке Српске православне Цркве и дугогодишњи уредник уредник документарног програма Радио-телевизије Републике Српске, гдје је провела тридесет година рада или, боље је рећи, живота.

Управо данас 1. марта 1993. године навршава се 30 година од када се госпођа Лолић-Мочевић запослила у Српској, а данас Радио телевизији Републике Српске.

Након честитке на јубилеју и жеље да нам још дуго свијетли и показује пут новинара који је у служби, прије свега, својој Светој Цркви и своме народу, са Миром смо разговарали о почецима њеног рада.

Госпођа Лолић Мочевић је, заједно са својим колегама градила је своју кућу РТРС. Какви су били ти почеци у ратним условима када је пролазила кроз минска поља и у буквалном и у новинарском и животном смислу, испричала нам је Мира Лолић Мочевић.

Бољеле су је ране нашег рода и из тога и свега чега се нагледала у тим ратним данима настале су Мирине потресне емисије а да ли је и вјера од почетка у њеном животу или је то дошло касније, прича нам Мира Лолић Мочевић која је, из дјела Владике Николаја (Велимировића) у једном од тешких периода свог живота, упознала вјеру и почела да живи хришћанским животом.

Мира Лолић-Мочевић чије емисије трајно остају у наслеђе будућим нараштајима, до сада је припремила око 500 документарних телевизијских емисија, серијала, путописа и филмова од који су неки:

-Документарни филм Радио-телевизије Републике Српске настао ,,Нина“ је свједочанство о покољу у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац), (2012)]
-,,Триптих о Српској@, документарни филм, Радио-телевизија Републике Српске (2012)
,,Чувари Космета“ (I, II, III), серијал од 20 емисија, Радио-телевизија Републике Српске
– ,,Небо на земљи – Савина испосница“, Радио-телевизија Републике Српске (2011)
– ,,Вјечном љубављу – Манастир Липље“, Радио-телевизија Републике Српске
– ,,Разгледница отаџбине“, Радио-телевизија Републике Српске
-,,У потрази“, седмогодишњи циклус емисија о људским правима, Радио-телевизија Републике Српске
-,,Стоп бијелој куги“, Радио-телевизија Републике Српске
-,,Пут у Свету Земљу“, Радио-телевизија Републике Српске
-,,Духовна лира“, серијал од 11 емисија о животу и дјелу владике Николаја Велимировића, Радио-телевизија Републике Српске
– ,,Тамо далеко“, путописни серијал, Радио-телевизија Републике Српске
-,,Ако те се сјетим једном само“-филм, и књиге: ,,Чувари Космета – путовање кроз садашњост и прошлост“ и ,,Пут у Свету земљу“.

Причајући нам о различитим људима која је срела на свом професионалном путу, током кога је стекла и бројна пријатељства, неким интервјуима који су је промијенили, остали да се памте, по којима и њу памтимо, Мира је покушала да издвоји неке људе, емисије, интервјуе и изразила наду да ће, ако Бог да, једног дана објавити књигу о свом животном путу и позиву коју је започела али је у писању спречава болест.

Као човјек и новинар Мира Лолић Мочевић је много урадила да свијету укажете на српске жртве које су наш залог за будућност. ,,Ми смо у темељ европске слободе узидали неколико милиона Срба само у 20. вијеку. И то свијет мора да зна“- поручила је једном Мира али умногоме и била заслужна за то.

Своје утиске из посјета Светој српској земљи Косову и Метохији, када је са екипом телевизије РТРС видјела и записала, а онда своје утиске сабрала у једну надахнуту, занимљиву и, изнад свега, поучну књигу записа ,,Чувари Космета“. Са Миром смо разговарали и о утисцима са које носи са Косова и Метохије и страдању нашег народа на Светој Српској земљи.

Испричала нам је и о раду на Телевизији ,,Храм“, а упутила и поруку младим људима који тек стају пред камеру, пред микрофон, као и онима који тек размишљају да упишу факултет новинарства.
Разговор са Миром Лолић Мочевић топло вам препоручујемо за слушање, учење и размишљање.

Слободанка Грдинић