Cetinjski manastir

Sedište crnogorskih mitropolita u poslednjih 500 godina. U manastirskom hramu Roždestva Presvete Bogorodice čuvaju se mošti Svetog Petra Cetinjskog, ruka Svetog Jovana Krstitelja, Čestica Časnog Krsta Gospodnjeg.

Mitropolija crnogorsko-primorska: Policija ćuti o najavljenom skupu pred Cetinjskim manastirom

Cetinje, 3. septembar 2020.

Zbog velikog interesovanja i uznemirenosti vjernika i drugih građana, obavještavamo javnost da smo o današnjem najavljenom okupljanju pred Cetinjskim manastirom, još tokom jučerašnjeg radnog dana, obavijestili Odjeljenje bezbjednosti Cetinje, direktora Uprave policije Crne Gore g. Veselina Veljovića i Ministra unutrašnjih poslova g. Mevludina Nuhodžića. Sa našim dopisom Policiji i MUP-u, upoznati su i Gradonačelnik Prijestonice, kao i Delegacija Evropske unije i ambasade Sjedinjenih američkih država i Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori.

Prilog

U svom obraćanju smo nadležnim organima uputili zahtjev da današnji dan prođe mirno i da preduzmu sve neophodne aktivnosti radi sprječavanja bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira.

Danas do 13 časova nismo dobili nikakvu informaciju iz Uprave policije o postupanju po našem zahtjevu, niti smo upoznati da li su preduzete bilo kakve aktivnosti u pogledu očuvanja javnog reda i mira i bezbjednosti građana i crkvene imovine, što je očigledno odstupanje od dosadašnje prakse, koja je, u sličnim situacijama, podrazumijevala komunikaciju Policije sa Mitropolijom.

Javnosti se obraćamo u nespokojstvu da li će današnje popodne proteći u miru i poretku.

Cetinjski manastir, kao što svi Cetinjani dobro znaju, otvoren je za svakoga bez razlike u nacionalnoj, ideološko-političkoj ili bilo kakvoj drugoj pripadnosti. Ne postoji nikakav razlog da se neko okuplja pred njim protiv bilo koga, a osobito ne da se Crna Gora brani od ovog manastira ili nekoga u njemu. Svi žitelji manastira, na čelu sa mitropolitom, su dobroželatelji Crne Gore.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske