2

Mitropolit Amfilohije: Bog je popustio virus na savremenu Sodomu i Gomoru da bi čovjeka vratio u kivot spasenja

Ime: 16.04.2020. Mitropolit besjeda; Opis: Bog je popustio virus na savremenu Sodomu i Gomoru da bi čovjeka vratio u kivot spasenja Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, na Veliki četvrtak Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru.

U toku Liturgije rukopoložio je u čin đakona apsolventa Bogoslovskog fakulteta Milivoja Bakića.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika Amfilohije je rekao da se otuđenje od Boga stalno događa sa čovjekom i sa ljudskim rodom.

“Knezovi zemaljski napadaju Gospoda, odriču se Gospoda i Hrista Njegovog. To se dogodilo i sa Jevrejima kada su prešli pustinju poslije njihovog oslobođenja od egipatskoga ropstva. A Pasha, praznik koji Jevreji i danas praznuju je kao takav upravo spomen na to njihovo oslobođenje i prolazak kroz Crveno more”, podsjetio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetio je da je izabrani narod, kad ga je prorok Mojsije prizvao Bogu na Gori sionskoj, stvorio zlatno tele.

“Da se njemu klanja, a ne živome i istinitome Bogu koji se javio Mojsiju i podario mu deset Božjih zapovijesti. Otkrio je pravila života i kako treba da živi taj izabrani narod i kako treba da žive svi ljudi na zemlji. Ali, Jevreji su napravili zlatno tele, sjećajući se onoga uživanja koje su imali u Egiptu kao robovi”, kazao je on.

Dodao je da su se oni tim činom vratili ropskom stanju izabranoga naroda Božjega.

“Ali, Gospod je preko Mojsija otkrio pravi i istinski put kojim treba da hodi taj izabrani narod”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Vladika je podsjetio da je prije Svoga raspeća Gospod s učenicima proslavio Pashu, praznik izbavljenja i spasenja.

“I tu je pokazao svojim učenicima svojim beskrajnim bogočovječanskim smirenjem put kojim i oni treba da hode. Skinuo je svoju gornju haljinu, opasao se i oprao noge svojim učenicima”, rekao je on.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je Gospod time pokazao istinski i pravi put onima koji su Njegovi.

“To je put smirenja beskrajnoga, put služenja, put ljubavi prema Bogu i prema bližnjima”, objasnio je Vladika.

Rekao je da se poslije toga dogodila Tajna večera Hristova sa učenicima Njegovim koja se, evo, nastavlja dvije hiljade godina.

“I mi je nastavljamo ovdje u prestonom gradu Crne Gore, u ovoj svetinji Božjoj”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Na kraju Liturgije Mitropolit Amfilohije je rekao da je Bog popustio i popušta viruse zbog ljudskoga grijeha, kao što je u drevna vremena popustio na Sodomu i Gomoru.

“Tako i danas On popušta na ovu savremenu Sodomu i Gomoru, ne da bi uništio čovjeka nego da bi ga spasio i da bi ga vratio u kivot spasenja. Kao što je u drevna vremena vratio izabrani narod u kivot Nojev, kao što je vratio na Tajnoj večeri one koji ispovijedaju Njega”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović