Bogojavljenje

Mitropolit Amfilohije bogoslužio na temeljima ranohrišćanskog hrama Živonosni Istočnik u Piperima

Ime: 25.04.2020 Mitropolit - Na temeljima hrama Zivonosni Istocnik - Piperi; Opis: Mitropolit Amfilohije bogoslužio na temeljima ranohrišćanskog hrama Živonosni Istočnik u Piperima Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju na temeljima hrama Živonosni Istočnik na Đevič-gradu u Piperima.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da je ovo jedno od mjesta koje je svjedočanstvo sile Hrista Gospoda vaskrsloga.

I mjesto koje je rođeno iz onog Solomonovog hrama o kome smo slušali iz Djela apostolskih kako su apostoli Petar i Jakov iscijelili onoga uzetoga. A onda su se Izrailjci zadivili tome čudu, a Petar im rekao da oni to nisu učinili nego Bog Avrama, Isaka i Jakova koji je poslao Sina svoga jedinorodnoga koga ste razapeli, ali je On vaskrsao iz mrtvih. Njegovom silom se dogodilo ono čudo”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da ovom Liturgijom započinje obnova ovoga svetoga hrama.

Bilo je ovdje monogo hramova, na ovom prostoru, od drevnih hrišćanskih vremena kada je Crkva bila jedinstvena na Istoku i Zapadu. Ovdje je, po svjedočanstvima i drevnom predanju, porijeklo i svetorodne loze Nemanjića. Tu pored Gradine i danas postoji Savina voda, kao i Savine livade”, kazao je Vladika Amfilohije.

Nakon Liturgije blagosiljan je slavski kolač, a Mitropolit Amfilohije je posebno zablagodario Minji Popoviću, čiji su preci kroz vjekove čuvali ovu svetinju.