Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Dobrskoj ćeliji

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Dobrskoj ćeliji

Ime: 01.08.2020.Mitropolit - Celija Dobrska; Opis: Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Dobrskoj ćeliji Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Dobrska ćelija kod Cetinja.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da se već dvije hiljade godina bezbrojne duše, milioni ljudi trude da se dotaknu haljina Hristovih.

Jer, jedino istinsko zdravlje, iscjeljenje i život vječni se daruje kroz doticanje Njega, Njegovih haljina i Njegovog tijela. A šta su hramovi Božji u kojima služimo Gospodu nego haljine Hristove? Šta su sveti Božji ugodnici nego sastavni dio tijela Njegovoga”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Povodom godišnjice upokojenja igumanije Olimpijade Vuković i monahinje Hristine Ninčić služen je pomen na manastirskom groblju.

Vladika je rekao da su njih dvije svoje tijelo ostavile u ovoj svetinji kojoj su služile mnogo godina, dotičući se tako haljina Hristovoih, a da su njihove duše otišle Gospodu.

Da ga u vječnosti grle, da ga dodiruju i da Njime zadobijaju crstvo nebesko, vječno i neprolazno”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

SlavaBlagosiljan je i slavski kolaač povodom imendana monahinje Evgenije.

Monahinja Stefanija je Mitropolitu Amfilohiju za Cetinjski manastir predala djelić moštiju Svetog Ilije Kalabrijskog i Sicilijanskog.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović