Митрополит Микулићи

Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Светог Сергија Радоњешког у Микулићима

Име: 18.07.2020 Mitropolit Mikulici; Опис: Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Светог Сергија Радоњешког у Микулићима Тип: audio/mpeg

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Сергија Радоњешког у Микулићима подно Румије.

У литургијској бесједи након лчитања Јеванђеља Владика је рекао да светиња Светог Сергија под Румијом није случајна.

“Него светиња која је живо свједочанство свете истине да све што се догађа има дубљи и већи смисао. И обједињује у себи многе друге истине и многе друге тајне.И није случајно да је ова светиња посвећена Светом Сергију Радоњешком, великом просветитељу и учитељу Цркве Божије, војнику Христовоме”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Свети Сергије у древна времена себе уградио у бескрајну матушку Русију.

“И себе и свој живот, и све што је радио и урадио посветио је Пресветој Тројици. Свједочанство тога јесте Светотројички сабор који је сјредиште бескрајне Русије и данас – Лавра Свете Тројице тамо гдје се подвизавао Свети Сергије”, казао је Владика.

Владика је рекао и да је у подноже Румије, на којој је поново никао храм Свете Тројице, стигао и Свети Сергије Радоњешки, који је преко Светотројичке лавре објединио бескрајну Русију, да и овдје обједињује преко Свете Тројице.

“Не само житеље овога мјеста и града, него и све земаљске народе”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да је чудо Божје да већ петнаест година пријете рушењем храма Свете Тројице на Румији.

“Какво је то безумље, то не иде у логику људску. Наводно није саграђен са дозволом. А шта је овдје, питао бих ја вас, саграђено са нечијом дозволом. Све што је грађено овдје вјековима грађено је по људској љубави, било да су храмови, било да су џамије код браће муслимана, било да су њихове куће. Нема ни једне, гарантујем, овдје зграде, која је грађена нечијом дозволом, од древних прадревних времена”, рекао је он.

Казао је да је призив Светога Сергија Радоњешког и Свете Тројице, Бога љубави да се вратимо једни другима.

“Да се Божјом љубављу сви сјединимо у једну заједницу, једну Цркву Божју која собом обједињује све земаљске народе, која народе не дијели него их сједињује, не чини од људи партије нити некакве нације, лажне или истините, него обједињује све људе и све земаљске народе. И то је смисао храма на Румији – да обједињује, као што је обједињавао кроз вјекове”, нагласио је Владика Амфилохије.

Осврнуо се и на тврдње властодржаца да су храмови у Црној Гори црногорски.

“Него чији су него црногорски, чим су овдје грађени кроз вјекове? Али натрод који их је градио, то је градио у славу Божју, за Цркву Божју, за народ хришћански, за народ вјерни је градио те светиње”, поручио је Владика.

Владика је казао да Господ чува народ који се овдје пробудио након атеизације.

“Отуђио се био од светиња, међутим, сад се вратио и Богу и себи. Пробудио се духовно народ у Црној Гори и пјева: Не дамо светиње. Све му је одузето, и кад су дарнули у очни живац дарнувши у светиње, онда је народ једноставно кренуо да брани те своје светиње, да брани своје достојанство, своје биће”, закључио је Митрополит Амфилохије.

На карју Литургије, након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је са свештенством и вјерним народом благосиљао и преломио славски колач.

Велимира Мила Драговића из Бара одликовао је Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца “за вјерност Христу Богу и дјелатну љубав према Цркви Божјој нарочито показану према цркви Свете Тројице на Румији и манастирима Светог сергија Радоњешког на Румији и Светог пророка Илије на Волујици”.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић