Mitropolit Zdrebaonik

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u manastiru Ždrebaonik

Ime: 13.09.2020 Mitropolit Zdrebaonik; Opis: Mitropolit Amfilohije bogoslužio u manastiru Ždrebaonik Tip: audio/mpeg

Arhiepisjkop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, na praznik Sabor srpskih svetitelja sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada.

U toku Liturgije miropomazao je novokrštene sluge Božije Miloša i Vukašina.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da je zvanje i prizvanje svakoga čovjeka i svakoga zemaljskoga naroda da se žrtvuje za bližnje svoje i da na taj način ispunjava zapovijest Hristovu.

“I da ljubav Hristovu zadobija i da tom ljubavlju svjedoči Njega kao vječnu i neprolaznu ljubav”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da danas proslavljamo sve koji su Hrista proslavili u našem svetosavskom narodu.

“Danas je praznik svih svetih u rodu srpskom svetosavskom, Boga proslavivših. Među njima ima ima i staraca i starica, mladića i djevojaka, djece i odraslih, sveštenika, patrijaraha, đakona i svih slojeva zajednice koji su Boga proslavili i kroz koje se Bog proslavio, koji su Gospoda posvjedočili svojim podvigom, svojim trudom, svojom vjerom, svojom ljubavlju i svojom žrtviom”, istakao je on.

Naglasio je da je jedan od njih Sveti Arsenije, naslednik Svetog Save, čije mošti počivaju u ovom manastiru.

“Arsenije je njegov učenik koji je Gospoda proslavio i kroz koga se Gospod proslavlja kroz vjekove, koji je zajedno stradao sa svojim narodom””, rekao je Vladika Amfilohije.

Nakon Liturgije u slavu Božiju i u čast današnjeg praznika blagosiljan je slavski kolač.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović