Bogoslovija Na Cetinju

Mitropolit Amfilohije: Cetinjska bogoslovija urodila divnim plodovima

Ime: 29. 05. 2019 cetinje kraj skolske godine; Opis: Cetinjska bogoslovija urodila divnim plodovima Tip: audio/mpeg

Povodom kraja školske godine Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog danas je u Cetinjskom manastiru služen blagodarstveni moleban, nakon kojeg se đacima i profesorima ove školske ustanove obratio Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Mitropolit je istakao značaj obrazovanja uopšte, naglasivši da su sve škole i sva znanja dragocjena, ali da su bogoslovska znanja posebna.

Pozvavši sve sabrane da zablagodare Gospodu za sva dobra, a posebno za kraj školske godine i početak mature 23. generacije Cetinjske bogoslovije, vladika je kazao da se svako drvo po plodovima poznaje, pa tako i svaki čovjek, zajednica:

Ova naša škola koja postoji već 150 godina, od 1863. godine, zaista je urodila divnim plodovima. Dala je izuzetne ljude. U njenom životu su učestvovali ne samo umni i čestiti ljudi, nego i sveti Božiji ljudi.“

Cetinjska bogoslovija dala je i svetitelje Božije, sveštenomučenike, episkope koji su mučenički postradali, kazao je Mitropolit i podsjetio na Svetog Joanikija, koji je postradao sa svojim sveštenicima i narodom, Gavrila Dožića, potonjeg patrijarha srpskog i mnoge druge.

Naglasio je da je ova škola izvor sveukupnog školstva u Crnoj Gori jer bila prva škola u Crnoj Gori za vrijeme Knjaza Nikole Prvoga Petrovića.