Mitropolit Vranjina

Mitropolit Amfilohije: Istorija manastira Vranjine vezana je za istoriju Mitropolije i 800 godina njenoga postojanja

Ime: 22.05.2020 Mitropolit; Opis: "22.05.2020 Mitropolit". Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 22. maja, na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog, hramovne slave manastira Vranjina, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u ovoj drevnoj nemanjićkoj svetinji na Skadarskom jezeru.

U toku Svete službe Božije kršten je i miropomazan Vasilije Paljević a na malom vhodu Visokopreosvećeni je podario igumanski štap dosadašnjem nastojatelju vranjinske svetinje ocu Ignjatiju, ističući da je ovo poslije dugo vremana prvi zvanični iguman ove obitelji Sv. Nikolaja.

“Neka ti Gospod da snage zajedno sa svojim bratstvom i prijateljima ove svete obitelji, da se duhovno i moralno obnavljate i da obnavljate ovu svetinju,  da ona procvjeta i da kroz nju progovori djelo Svetoga oca našega Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca”, kazao je tom prilikom vladika.

Otac Ignjatije je zablagodarivši vladici, bratiji, sveštenicima, ukazao i dužno poštovanje porodici postradalih: Darka Vujoševića, Ratka, Jane i Nine Kumburovićima.

“Dadoh obećanje, daće Bog i ljubav ove bratije i vaša očinska ljubav da izdržim i da se još jače utvrdim i u angelskom činu i u ovom pozivu”, kazao je iguman Ignjatije u svom kratkom blagodarnom slovu.

Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja Mitropolit Amfilohije je kazao da se Hristovo vaskrsenje već dvije hiljade godina proslavlja širom vaseljene a u isto vrijeme proslavljajući Hrista vaskrsloga iz mrtvih, mi se sjećamo i čuvstvujemo sve one koji su Njega proslavili i posvjedočili kroz vjekove.

Podsjetio je da danas pored Svetoga oca Nikolaja, prenosa njegovih moštiju u 11. vijeku iz Mira Likijskoga u grad Bari, gdje se i danas nalaze, proslavljamo Svetog mučenika Hristifora, Svetog proroka Isaiju koji je posvjedočio Hrista Gospoda 700 godina prije Njegovoga rođenja i prorekao da će Djeva roditi Sina i daće mu ime Emanuil:

“Prorok Isaija koji je Duhom Svetim nadahnut i uzdignut do nebesa, prvi je čuo glas i pjesme svetih angela i arhangela oko Prestola Božijeg na nebesima Svjat, Svjat, Svjat, Gospod Savaot… Tu pjesmu je čuo Sv. prorok Isaija, prenio i zapisao, i ona se pjeva do današnjega dana”, besjedio je vladika, podsjetivši na mnogobrojna njegova proročanstva među kojima i Silazak Duha Svetoga na Goru sionsku.

Dalje je kazao da je vranjinska svetinja mjesto svjedočenja Hrista raspetoga i vaskrsloga preko Svetoga oca Nikolaja, kome je ovaj sveti hram posvećen, ističući da su se mnogi ugradili u ovu nemanjićku svetinju kroz vjekove, te da su do danas sačuvane povelje kojima ju je Sveti Stefan Prvovjenčani obdario. Kako je naglasio ovdje je i Sveti Sava dolazio a mošti njegovog učenika prvog zetskog episkopa Ilariona su bile u ovoj svetinji sve do velikog njenog stradanja od Turaka 1843. godine, kada su nastradale:

“Istorija ove svetinje je vezana za istoriju naše Mitropolije i 800 godina njenoga postojanja, vezana je za Sv. Simeona Mirotočivoga, za Sv. Savu, Sv. Stefana Prvovjenčanoga, Ilariona podvižnika i divnoga episkopa zetskoga, i sve one koji su se kroz vjekove ovdje Boga proslavljali.”

Kako je kazao ova svetinja je vezana i za one koji su se u vrijeme Crnojevića ovdje okupili kada je nadirala turska sila i kada je Mletačka republika zagospodarila bila ovim krajevima i Prečistom Krajinskom i nametala svoje unijatske episkope i mitropolite.

“Onda su Crnojevići i ondašnji glavari zetski tražili da oni hoće da prihvate Mletačku vlast, da bi se spasili od turske okupacije, ali pod uslovom da mitropolit bude njihovog porijekla i vjere, kao što se i dogodilo. I nije prekinuta ta živa zajednica unutar Mitropolije zetske, Mitropolije crnogorske, od tada i do tada pa evo i do današnjega dana”, besjedio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Posebno je naglasio taj živi kontinuitet Zetske mitropolije, naknadno nazvane Crnogorskom mitropolijom, zbog lažnih istoričara koji tvrde kako je navodno od toga vremena bio nekakv zetski mitropolit koji nema veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom:

“Jedna potpuno besmislena i lažljiva istorijska priča. Na tim lažima danas mnogi pokušavaju da grade ovu našu drevnu Zetu, Crnu Goru. Ova svetinja je vezana upravo za taj drevni period od vremana Sv. Save i Mitropolita Ilariona pa sve redom do toga stradanja u 15. vijeku a od tada do naših vremena”, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Naglasio je da je veoma značajno da se ova nemanjićka, svetosavska, svetoilarionovska svetinja obnovi, da se obnove njeni konaci koje je podizao knjaz i kralj Crne Gore, a koji su porušeni poslije Drugog svjetskoga rata u vrijeme kada je tu bio jeromonah Roman, koji je ovdje progonjen.

“U to vrijeme su Skojevce organizovali iz Podgorice da progone kaluđera i da razaraju ovaj manastir a sada Bog udesio da naš otac Ignatije, novi iguman ove svetinje, sa podgoričkom omladinom, sa bratstvom Svetoga Simeona Mirotočivoga i Svetoga Nikolaja, obnavlja ovu drevnu svetinju. Obnavljajući se kroz nju, obnavlja i naše i svoje pamćenje za taj živi kontinuitet vranjinske svetinje kroz vjekove i za sve one koji su sebe ugradili do kralja Nikole i do najnovijih vremena, kao i za one koji su ovdje postradali: Darko, Ratko, Jana i Nina, koji su sebe ugradili u ovu svetinju i njihov spomen će ostati nezaboravan”, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Arhiepiskop cetinjski je nakon Liturgije predvodio litiju oko hrama, osveštao i prerezao slavski kolač. Čestitajući praznik poželio je obnovu ove svetinje, podsjećajući da je iznad manastira, gdje su počela iskopavanja temelja staroga hrama posvećenoga Sv. Savi, pronađen i grob najverovatnije ktitora a, kako je kazao vladika, moguće i nekoga od zetskiha episkopa.

“Nadamo se da ćemo obnoviti taj Hram Svetoga Save jer je on stariji od svih hramova koji su podignuti u njegovu čast i u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori”, kazao je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije

Ovogodišnji kum slave bio je Bogdan Paljević, koji je krstio sina Vasilija, dok je kumstvo za iduću godinu preuzeo Igor Prenkić.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović