skupština

Mitropolit Amfilohije: Molimo poslanike da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica

Stara latinska poslovica Vox populi – Vox Dei (glas naroda – glas Božiji) potvrdila se i ovih dana u nikšićkom Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, pored njegovog Svetog Ćivota.

Glas naroda je pokazao vjernost zavještanju Svetog Vasilija, Svetog Petra, Kralja Nikole i ostalih vladara koji su kroz istoriju prilagali i ostavljali svoja dobra Crkvi Pravoslavnoj i vjernom narodu. Taj glas naroda Božijeg će Pravoslavna crkva 24. decembra na čelu sa svojim episkopima, svim sveštenstvom i monaštvom posvjedočiti i pred Skupštinom Crne Gore gdje će još jednom biti pročitana Svetovasilijevska poruka. Ovim činom želimo da pozovemo narodne poslanike da i oni ispoštuju glas naroda. Posebno ćemo se obratiti članovima Zakonodavnog odbora da saglasno Ustavu Crne Gore, saglasno zakonima koji vladaju u modernim evropskim državama, saglasno cjelovitosti preporuka Venecijanske komisije, donese odluku kojom će predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica biti povučen iz skupštinske procedure čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi koji bi uključivao:

Prvo, da u samom nazivu Zakona vrati Crkvi svoje ime a ne da kao u predloženom Zakonu Crkvu lišava vjekovnog imena i njenog identiteta.

Drugo, zakonske odredbe kojim bi se omogućio povraćaj imovine koju je bezbožna, anticrkvena, komunistička vlast otela i opljačkala od Crkve, saglasno zakonu koji je još 2000. godine usvojila Skupština Crne Gore, a zatim ga i poništila.

Treće, da se ispoštuje vjekovni kontinuitet tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi ovaj Predlog zakona morao biti povučen kako bi se pripremio novi kroz inkluzivan, institucionalan i transparentan dijalog koji je u pripremi ovog izostao.

Zato molimo sve poslanike, naročito opozicione da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju ovakvog diskriminatornog i neustavnog Zakona.

Očekujemo i od poslanika koji pripadaju Rimokatoličkoj Crkvi i Islamskoj Vjerskoj Zajednici da ne daju legitimitet i ne podrže ovaj Predlog zakona jer svojim učestvovanjem podržaće uskraćivanje Pravoslavnoj crkvi – najbrojnijoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori onih prava koje imaju njihove vjerske zajednice koje su ostvarile kroz potpisivanje ugovora Vlade Crne Gore sa Vatikanom, Islamskom Vjerskom Zajednicom i Jevrejskom Zajednicom.

Još jednom apelujemo da ovako osjetljiv i kompleksan Zakon mora biti usaglašen sa savremenim međunarodnim evropskim zakonima koji garantuju pravo na privatnu i kolektivnu svojinu svima pa i Crkvama i vjerskim zajednicama.

Crkva će saglasno Ustavu Crne Gore i zakonima međunarodne zajednice preuzeti sve zakonske mjere za očuvanje svog kontinuiteta, identiteta i svojih vjekovnih prava kako bi spriječila primjenu marksističko-staljinističkog zakonodavstva na kome se očevidno zasniva ovaj Predlog zakona.

Mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije