Sahrana Momira Bulatovica

Митрополит Амфилохије: Момир Булатовић остао вјеран Богу и народу

Име: 02.07.2019 Sahrana Momira Bulatovica; Опис: Момир Булатовић сахрањен је данас на гробљу у родном селу Раће у Кучима Тип: audio/mpeg

Момир Булатовић (1956 – 2019), бивши предсједник Црне Горе и премијер Владе СР Југославије сахрањен је данас на гробљу у родном селу Раће у Кучима

Опијело је служио Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством.

Приносећи своје молитве Богу за упокојеним Момиром, да му Господ умјесто пролазног земног живота подари вјечни и непролазни, Митрополит Амфилохије је истакао да је Момир Булатовић једна од најугледнијих личности Црне Горе 20. вијека.

Подсјетио је да је Булатовић био на челу Црне Горе у оним пресудним, преломним временима дубинских промјена и у животу Црне Горе и свеукупног нашег народа и ондашње Југославије и да није било лагано носити крст који је он понио на својим плећима:

„И сада када се све то овдје на земљи завршило, можемо да кажемо да је он часно понио свој крст и није подлегао искушењу којем подлежу сви људи на земљи мање-више, није га прогутало властољубље, славољубље и частољубље.“

Митрополит је са посебним уважавањем истакао да је Момир Булатовић сачувао свој чисти образ као човјек и државник, и као онај који иде за својим сином Бошком који је ходио правим путем, научен томе од свога духовника Петра монаха из манастира Хиландара.

„Много је значајно да Момир, у том најтежем тренутку свога живота – губљењу дјетета – није изгубио своју душу него је нашао. Обично дјеца слушају родитеље, а он је послушао сина Бошка. И прихватио пут који је он носио у себи и вјековна предања своје породице и овога краја. Није подлегао искушењима властољубља и славољубља, богаћења земаљског, јер је схватио да је то прах и пепео.“

Иако је Момир имао све предуслове да остане на оном путу којим је ходило његово покољење, он је поучен од сина Бошка, да има нешто што не смије бити жртвовано, вјечни образ човјеков и људско достојанство, био на правом путу.

Подсјетио је Митрополит да је Момир у пресудном тренутку, када му је 1996. године у Америци речено  да је предвиђено да Косово буде независно и понуђено да он то прихвати, остао вјеран Богу и светињи, своме роду и народу, као и оном свом походу Косову и Метохији 1989. године на Газиместану:

„Сачувао је чист образ Момир Булатовић. Није жртвовао за власт и част земаљску свој образ и то је од огромног значаја не само за њега, него и за Црну Гору“, казао је владика и додао да је његов крај живота био сличан крају живота Марка Миљанова, једног од најзначајнијих не само писаца, него људи овога краја.

Присјетио се Митополит да је током разговора са њим, док је био предсједник државе, осјетио да он не брине о себи и својој власти, него о свом народу и то је потврдио до свога посљедњега издисаја:

„У бризи о народу није се одрекао својих предака, ни оних који су живот свој жртвовали за ослобођење Метохије и Косова на челу са краљем и господарем Црне Горе, Николом Првим Петровићем. Није се одрекао ни свога народа у чију будућност је уградио свој живот. И зато заиста је блажен пут којим данас ходиш Момо Булатовићу.“

Благо онима који су на власти и части привременој земаљској, нагласио је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који ће се угледати на Момира Булатовића да не жртвују образ и част и достојанство и вјечни живот свој за земаљске синекуре и пролазне части и почасти, за власт и богатство:

„Њему Бог да подари покоја а његовој родбини, супрузи Нади и ћерки, брату и свим сродницима његовим нека Бог подари у тузи и радости што су га имали и што смо га имали. Блажен је пут којим данас идеш Момире, припремљено ти је мјесто покоја! Бог да му душу прости, подари Царство небеско. Амин!“

У име породице присутнима се обратио Настадин Булатовић који је казао да данас на вјечни починак прате најбољег потомка овог краја који је за релативно кратко вријеме много тога постигао и притом увијек бивао први и најбољи.

Нагласио је да ће остати записано да је био оснивач и предводник три партије: Демократске партије социјалиста, Социјалистичке народне партије и Народне социјалистичке странке које биле моћне под његовим вођством и са парламентарним статусом.

„Поштење и част одликовали су га у сваком послу који је радио. Препознавао је то народ, бирајући га два пута за првог човјека државе. Поносно је истицао да је био први од народа бирани предсједник државе Црне Горе коју је неизмерно волио.“

Подсјетио је да су Момирово и Надино највеће животно богатство била дјеца, Нина и Бошко, кога је неизлјечива болест отргла прије 11 година у цвијету младости и захвалио се свима који су породици на било који начин изразили саучешће.

Више хиљада људи јуче и данас на градском гробљу „Чепурци“ у Подгорици је изјавило саучешће породици Момира Булатовића. Комеморације су, поводом смрти првог изабраног предсједника Црне Горе и бившег предсједника Савезне владе СР Југославије, Момира Булатовића, одржане у Српској кући у Подгорици и у Комбанк дворани у Београду.

Момир Булатовић, бивши предсједник Црне Горе (1990 -1998) и предсједник Савезне владе СР Југославије (1998-2000) преминуо је 30. јуна, изненада од посљедица срчаног удара, у 63. години у селу Раће.

Рођен 1956. године у Београду, основну и средњу школу завршио је у Задру, а у Црну Гору долази 1975. гдје је у тадашњем Титограду завршио Економски факултет. Постао је асистент на предмету Политичка економија и стекао титулу магистра економских наука.

Политиком се бавио од младости, а предсједник Црне Горе постаје на првим вишестраначким изборима 1990. године.

Као савезни премијер имао је непријатну дужност да прогласи стање непосредне ратне опасности, а затим и ратно стање у току бомбардовања СРЈ 1999. године.

Посљедњих година Булатовић се окреће професорском раду и публицистици.

Весна Девић