Mitropolit Amfilohije na Ćafi

Mitropolit Amfilohije: Na Ćafi prijedolskoj traje neprekidna borba između zemaljskog i Nebeskog carstva

Ime: 29 09 2020 MITROPOLIT; Opis: Na Ćafi prijedolskoj traje neprekidna borba između zemaljskog i Nebeskog carstva Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije osveštali su danas, 29. septembra, parohijski dom i služili Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u veličkoj planini Ćafi prijedolskoj, povodom devete godišnjice od osvećenja ovog hrama.

U toku Svete liturgije upriličeno je i saborno krštenje a Visokopresovećeni Mitropolit je u svojoj arhipastirskoj besjedi kazao da su se sva velika zbivanja i otkrivenja Božja u istoriji roda ljudskoga događala na gori. Prorok Mojsije je na Sinajskoj gori sreo Boga i vidio neopalimu kupinu i time predukazao Tajnu Presvete Bogorodice koja je začela i rodila, a nije muža poznala, kao i Tajnu krštenja, i primio je 10 Božijih zapovjesti na kojima se do danas temelje sva zakonodavstva zemaljska. Podsjetio je i da se Hristovo Preobraženje dogodilo na Tavorskoj gori a da se i na ovoj gori Tavorskoj – Ćafi prijedolskoj – otkriva i javlja lice Božje.

“Otkrivaju se Svete tajne Božije na ovoj gori gdje su i naša djeca duhovna primila pečat dara Duha Svetoga i krstila se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i tako ispunili zapovijest koju je Gospod dao o svojim učenicima prije 2000 godina. Taj lanac Svetoga krštenja i zapečaćenja Duhom Svetim traje kroz vjekove, događa se, prosveđuje i osvećuje milione ljudi u svim zemaljskim narodima.”

Vladika Amfilohije je poučio sabrane i novokrštene da kroz Sveto krštenje, Gospod one koji se krštavaju obasjava svojom vječnom svjetlošću, prosvećuje ih i osvećuje i smrtna pretvara u besmrtna bića. Po njegovim riječima smisao Svetoga krštenja i miropomazanja je primanje Duha Svetoga životvornoga, useljavanje sile Hrista vaskrsloga kojom oni koji su prolazni postaju besmrtni, vječni:

“Primaju kvasac vječnoga, besmrtnoga života jer čovjek nije rođen za smrt nego za besmrtnost. Na ovoj zemlji postoje samo dvije vrste ljudi: oni koji vjeruju u smrt i koji joj se klanjaju i oni koji vjeruju u besmrtnost, vječni, neprolazni ljudski život i vječno Nebesko carstvo Božije.”

Objasnio je da Bog nije čovjeka stvorio po svojoj slici i prilici za smrt, nego za besmrtnost iako ćemo svi da prođemo kroz smrt i prolaznost:

“I Gospod je prošao kroz smrt i prolaznost, ali je prošavši kroz smrt sila Hristovog vaskrsenja i Njega izbavila iz groba i u isto vrijeme i sve one koji poslije Njega idu za Njim i krštavaju se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Oni od smrtnih, prolaznih bića postaju besmrtna, neprolazna bića, zadobijajući vječno dostojanstvo”, besjedio je vladika Amfilohije i dodao da je čovjek biće stvoreno za vječnost i vječno dostojanstvo te da je to istinski, pravi napredak ljudskoga bića, dok je napredak na zemlji, u prolaznom životu, od danas do sjutra. Dalje je kazao da je samo ono što je besmrtno, vječno, a takav je čovjek, stvoreno za neprolazni život, za vječno i neprolazno Carstvo nebesko.

Kako je kazao ovdje na Ćafi, kosovo-metohijskoj, staro-raškoj i crnogorskoj vododjelnici, na gori gdje se ukrštaju vjekovi i svjetovi, traje neprekidna borba između prolaznog zemaljskog i vječnog i neprolaznog Carstva. Podsjetio je da se na Kosovu car Lazar opredijelio i zadobio Carstvo nebesko:

“Tako da i ovaj naš srpski pravoslavni narod hodi putem cara Lazara i na Kosovu i šire od Kosova, širom svijeta. Zajedno sa njim i drugi zemaljski narodi se opredjeljuju za besmrtno, vječno življenje i napredak koji nije prolazan i ništavan, nego bogočovječanski. Napredak sa Bogom, Duhom Svetim, koji pobjeđuje smrt, prolaznost i uliva se u besmrtnost, vječnost, vječno i neprolazno ljudsko dostojanstvo. To je ono što se otkriva u tajni Crkve Božje silom Duha Svetoga, čime se zapečaćuju oni koji se krštavaju, primajući taj dar vječnoga i neprolaznoga života”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Poručio je da je to suština ljudskoga, hrišćanskoga života i priziv svim ljudima i zemaljskim narodima da od prolaznih i smrtnih postanu neprolazni i besmrtni, da zadobiju vječno dostojanstvo, postajući djeca svjetlosti.

Ističući da upravo to spoznajemo i doživljavamo na Ćafi, jednoj od tih velikih gora, primajući Sveto krštenje, služeći službu Božiju i primajući Tijelo i Krv Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista, primajući Njega kao Boga ljubavi, Visokopreosvećeni Mitropolit je podsjetio da je žena grešnica svojim pokajanjem i ljubavlju prema Gospodu zadobila oproštenje grijehova. Ko malo ljubavi ima, malo mu se i oprašta, a ko ima velike ljubavi, kao što je i ova grešnica imala, Bog oprašta.

“Tako biva i sa svima onima koji primaju Boga vječnoga – Boga ljubavi –  kao mjeru svoga života i koji imaju tu ljubav prema Bogu i koji vole bližnje svoje kao same sebe i i više od sebe samoga. Nema veće ljubavi od one da neko život svoj žrtvuje za bližnje svoje, kao što je Hristos žrtvovao sebe”, poučio je Mitropolit.

Naglasivši da je jedini pravi istinski Bog onaj koji je postao čovjek i koji je čovjeku podario svoje bogočovječansko dostojanstvo, ono što je vječno i neprolazno, Arhiepiskop cetinjski je blagoslovio sve sabrane, kao i one koji su ovdje sahranjeni, koji su se žrtvovali za vječno dostojanstvo i pravdu Božju, za slobodu, koji su u svoje vrijeme oslobađali ove krajeve.

“Da Bog njih upokoji, a u isto vrijeme i nas usmjeri tim putem, pogotovo danas. Ovo što se dogodilo u Crnoj Gori je upravo taj kvasac besmrtnosti, vječnosti, neprolaznosti koji je ponovo ispunio duše ovoga naroda i on je ponovo počeo da vjeruje u vječnu svjetlost”, rekao je vladika.

Visokopreosvećeni je istakao da je došlo do novog preobražaja našega naroda te da one koji su se odrekli Hrista Boga i poklonili onome što je prolazno, zemaljskoj vlasti i novcu, Bog udaljuje sa vlasti u Crnoj Gori. Ocijenio je da je vrijeme onih koji su se odrekli Lazara Kosovskoga i Njegovog opredjeljenje za vječno Nebesko carstvo, prolazi i da se svi opet vraćamo Kosovu:

“Oni koji su se odrekli Kosova, pljunuli su na kosti, grobove ovih mučenika ovdje i širom Kosova do Đakovice, koji su 1912. godine ratovali za Boga, za istinu i pravdu Božiju, za slobodu.”

Poručio je da ono što je Božije ostaje Božije, time Bog pokazuje da brine o svom narodu i time se ovaj narod ponovo vraća samom sebi, svojoj duši, predanju, svojim mučenicima, stradalnicima, caru Lazaru, Kosovskom zavjetu koji izvire iz Novoga zavjeta.

“Kosovska grobnica je Hristov grob produžen u biće našega naroda. Sve je u znaku Hristovog raspeća i Hristovog vaskrsenja. Neka bi Gospod blagoslovio sve nas i sve ljude, i sve zemaljske narode, da u svjetlosti lica Božijega sagledaju istoriju svoju i svoje postojanje, da se primajući Tijelo i Krv Gospoda i Boga i Spasa našega pričeste toga vječnoga i neprolaznoga života”, kazao je na kraju liturgijske propovjedi Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije

Nakon Svete službe Božije osveštan je parohijski dom i prerezan slavski kolač. Sabrane je poslije toga ispred domaćina slave (bratstva Živaljević) pozdravio Zoran Živaljević, a kumstvo za iduću godinu u ime bratstva Gojković, preuzeo je Svetozar Gojković.

Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Ćafi prijedolskoj, koja je podignuta za pokoj duša junaka koji su 1912. izginuli za oslobođenje ovog dijela Crne Gore, a potom i Metohije, osveštao je 29. septembra 2012. godine Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović