Troice Ostrog

Trojičindan toržestveno proslavljen u Ostrogu

Ime: 16. 06. 2019 Mitropolit-ostrog trojicindan; Opis: Mitropolit Amfilohije na Duhove služio Liturgiju u Ostrogu Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom Liturgijom, večernjom službom sa molitvom priziva Svetog Duha, litijom oko crvke, rezanjem slavskog kolača i slavskom trezom saborno i molitveno u ostroškoj svetinji je proslavljen praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Pedesetnica – Trojičindan, ujedno i hramovna slava crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Svetu Liturgiju sa sveštenstvom služio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije.

Sasluživali su mu protojerej – stavrofor Slobodan Jokić arhijerejski namjesnik nikšićki, protojerej Danilo Zirojević nikšićki paroh i ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir, kao i jerođakoni Atanasije, Roman i Zosima. Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabrane je arhipastrskom besjedom poučavao Mitropolit Amfilohije, koji je kazao da je na današnji dan Duh Sveti sišao na učenike Hristove, u vidu ognjenih jezika, čime je Crkva Božija nadahnuta i dobila dušu svoju, narod sabran u zajednicu.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće. Posle Svete Liturgije Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima služio je večernju službu sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik. Potom je hram Svete Trojice ophodila litija koju je predvodio Mitropolit Amfilohije, tokom koje su pročitani odlomci iz Jevanđelja i blagosiljana ostroška obitelj, hram, upokojeni oci, praoci, ktitori i priložnici hrama i sabrani vjerni narod.

Litija je završena blagosiljanjem i rezanjem slavskog kolača koji je povodom hramovne slave crkve Svete Trojice pripremila ostroška obitelj.

Proslavi je prisustvovao i gospodin Miodrag Branković, povjerenik iz Sankt Peterburga, koji je je Mitropolitu Amfilohiju za zalaganje za Pravoslavlje uručio specijalnu Medalju napravljenu povodom stogodišnjice od smrti arhitekte Alfreda Parladina, koji je projektovao čuvenu crkvu Svetog Spasa na Krvi. Medalja je napravljena u 200 primjeraka, a Mitropolit Amfilohije je jedini koji je dobio van granica Rusije. Pored Medalje G.Branković je Mitropolita Amfilohija darivao i ikonama i slikama.

Proslava Trojičindana nastavljena je za slavskom trpezom hrišćanske ljubavi.

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, služio je sinoć praznično bdenije u navečerje praznika Trojičindana, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Na kraju bogosluženja, Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije pomazivao je sabrane osvećenim uljem.