Ostrog

Mitropolit Amfilohije na praznik Sv. novomučenika Stanka bogoslužio u ostroškoj svetinji

Ime: 18.12.2018 PROSLAVA SVETOG STANKA U OSTROGU; Opis: Mitropolit Amfilohije na praznik Sv. novomučenika Stanka bogoslužio u ostroškoj svetinji Tip: audio/mpeg

Na dan kada naša sveta Crkva slavi Svetog novomučenika Stanka Ostroškog, 18. decembra, u Crkvi koja je posvećena ovom Božijem ugodniku u Ostrogu, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški g. Amfilohije služio je Svetu arhijerejsku liturugiju. Sasluživali su mu jeromonah Nikon, iguman manastira Donji Brčeli i ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonasi Jerotej i Vladimir, jerođakoni Roman i Nikita i jerej Radmilo Čizmović, pješivački paroh, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Dsc 4226 1024x678Tokom Liturgije Mitropolit Amfilohije je u čin jeromonaha rukoproizveo i u svešteničke odežde obukao ostroškog sabrata jerođakona Nikitu.

U arhipastirskoj besjedi Visokopreosvećeni Mitropolit je kazao da riječi Gospodnje Iz usta mladenaca i djece koja sisaju satvorio si sebi hvalu, posebno čudesno i istinito odjekuju u ovom Svetom hramu posvećenom imenu Božjem i Svetom novomučeniku Stanku, u kojem se čuvaju njegove svete ručice kojima je proslavio Gospoda, prolivši svoju djetinju krv za Hrista.

Govoreći o stradanju ovog novomučenika, čobana iz Podvraća, okoline Ostroga, koji je u 14-oj  godini odbio da se poturči i zato bio sasečen, Mitropolit je kazao da je on mučenički postradao, od istih bezbožnika, agarjana, kao i sveti Isaije Ostroški i Đakon Svetoga Vasilija.