Mitropolit Duklja

Митрополит Амфилохије на Томину недјељу служио Свету литургију на остацима ранохришћанске Светиње на Дукљи код Подгорице

Име: 15.04. 2018 MITROPOLIT DUKLJA; Опис: Митрополит Амфилохије на Томину недјељу служио Свету литургију на остацима ранохришћанске Светиње на Дукљи код Подгорице Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је на Томину недјељу, у недјељу 15. априла 2018. године, Свету архијерејску Литургију на остацима ранохришћанске Светиње на Дукљи код Подгорице.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије је, у литургијској проповиједи, казао да се и на овом Светом мјесту сабирамо да чујемо апостолску проповијед, да будемо  јединствени у  заједници сабраној око ломљења хљеба и у молитви као што је сабрана и сабирана прва хришћанска заједница која је наставила да се сабира и овдје на овом Светом мјесту, ево више од 1700 година.

На крају Светог богослужења Митрополит Амфилохије је златним ликом Светог Петра другог ловћенског Тајновидца одликовао Рада и Весну Рајковић из Подгорице, родитеље седморо дјеце који су, према ријечима Митрополита, испунили ону Божију заповијест:,, Рађајте се и множите, напуните земљу и владајте њоме“. Митрополија Црногорско-приморска је на дар сваком, од седморо дјеце, подарила по стотину евра.

Благосиљајући Сабор православне дјеце из свих школа вјеронауке из Подгорице и околине, који је извео васкршњу приредбу после Светог богослужења, Митрополит Амфилохије је рекао да се ми Хришћани сабирамо око Хљеба Живота на Светој литургији а не око томахавки и пројектила којима се људи убијају међусобно.