Mitropolit Topla

Mitropolit Amfilohije: Nadam se da će nam Bog pomoći i urazumiti one koji hoće da ruše svetinje

Ime: 03.04.2019 Mitripopolit Topla; Opis: Nadam se da će nam Bog pomoći i urazumiti one koji hoće da ruše svetinje Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu liturgiju pređeosvećenih darova u crkvi Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom, čime je počelo redovno velikoposno bratsko sabranje sveštenstva Protoprezviterijata bokokotorskog i hercegnovskog.

U liturgijskoj besjedi na kraju bogosluženja, Vladika je rekao da je u Crkvi Božjoj sve u znaku časnoga i životvornoga krsta.

Podsjetio je da ovu nedjelju proslavljamo kao krstopoklonu i klanjamo se životvornome krstu.

Govoreći o istorijatu Miholjske Prevlake, o njenim mučeništvima i razaranjima, on je naglasio da nikome nije smetalo i ne smeta što je ona oskrnavljena podizanjem bungalova na njenim ruševinama, kao ni to što su joj ime ukrali i pretvorili je u Ostrvo cvijeća.

Vladika je rekao da duhovni potomci komunista, koji jesu otimali crkvenu imovinu, ali ne i hramove, sada hoće da otimaju i hramove.

Obezbožena država, sekularna država, ona sada prvi put u istoriji hoće da otima hramove i hoće da ih prisvoji da postanu državni hramovi. To ne spada u normalne priče, ali je ovdje kod nas to činjenica. Ja se u Boga nadam da će Gospod, koji je raspet za nas i za naše spasenje, Crkva Božja i sveti Božji ljudi, koji su saraspinjani Hristu kroz vjekove, nama pomoći i urazumiti ove ljude koji u 21. vijeku pokušavaju da ruše svetinje“, rekao je Vladika.