Mitropolit Tv Hram

Митрополит Амфилохије: Не може се трговати са нечим што је биће једног народа

Име: 19.10.2018 Mitropolit hram; Опис: Не може се трговати са нечим што је биће једног народа Тип: audio/mpeg

„Обиљежавање 1000 година Охридске архиепископије је изузетан догађај не само за Охридску архиепископију, и канонску и ону која је у расколу, него и за нашу Цркву светосавску и за све православне јер су Свети Климент и Наум, Ангеларије, Сава и Горазд учитељи свесловенски. Одавде је кренула, наравно преко Свете браће Ћирила и Методија, односно преко Патријарха Фотија цариградског, просвета у живот Цркве међу свим словенским народима“, казао је за ТВ Храм Архиепископ цетињски Митрополит црногорско- приморски г. Амфилохије у Нижепољу, крај Битоља гдје је 29. и 30. септрембра учествовао у прослави 1000 година од оснивања Охридске архиепископије.

 

Митрополит је истакао да је био слободан чак да посјети и овдашњег расколничког „митрополита“ са молбом да се сретне са представницима Православних цркава које су учествовале у обиљежавању овог јубилеја, али да он није имао разумијевања:

„Међутим, ја само поручио у име Његове светости нашег Патријарха Иринеја, да је наша Српска црква – Пећка патријаршија непрекидно спремна да разговара са њима да се врате канонском поредку Цркве и да се преко нас, јединих одговорних за овај простор и Охридску Архиепископију, обрате пуноћи Православне цркве на челу са цариградским патријархом за добијање на канонски начин онога што траже.“

Истакао је да они сами треба да буду свјесни да тај црквени раскол није дејство саме цркве, него је то титоистичка власт педесетих година прошлог вијека па надаље из политичких разлога стварала а они су то прихватили као нешто нормално:

„Права Охридска архиепископија је данас присутна овдје са молитвом да се и ови који су у расколу врате изворном црквеном предању овога мјеста, а не могу се вратити, шта год радили, без Пећке патријаршије. О томе разговарамо годинама и поново ћемо наставити са њима те разговоре и надамо се да ће и остале Помјесне цркве на челу са цариградском патријаршијом то прихватити.“

Говорећи о КиМ на тему “разграничења Србије на КиМ“, Митрополит је казао да само људи који немају разума и не знају шта је Пећка патријаршија могу да се одричу ћивота Светих пећких архиепископа, да они који заборављају да је вјечити краљ, господар и владар, предсједник Косова и Метохије Свети краљ Стефан Дечански  могу да се одричу његових моштију.

„Није разумно. Ја се надам у Бога да  ће да им врати разум. Не може се трговати са нечим што је душа – биће једног народа,  без обзира на настајања моћних сила.Тај менталитет садашњи великих сила је наставак онога што је урадио султан Мурат“, казао је владика за ТВ Храм.

Појаснио је да се на КиМ борба води већ шест стотина и више година на свјетском плану а да су најновији догађаји наставак те исте борбе за вријеме Цара Лазара. Подсјећајући да смо издржали и већа зла и невоље, Отоманску империју, нацизам и фашизам, комунизам безбожни, Високопреосвећени је истакао да ћемо издржати и ове отпатке свега тога што се догађало са нама у прошлости. Помолио се да Бог поживи нашега владику рашко- призренског Теодосија, свештенство, монаштво и народ Божији на КиМ.

Нагласио је да људи који се одричу Небеског опредељења – Лазаревског у име земаљског неког царства, не припадају народу Христовом – хришћанском, светосавском, светосимеоновском. Казао је да сви који мисле да славимо пораз, треба да знају да пораз славе они који признају философију Мурата – отоманског султана, то је пораз историјски и то је пораз оних који следују тим путем, прихватају насиље и тиранију као мјеру људске историје и човјечанства.

„Они не знају шта значи бити за оно што је вјечно овдје на земљи – то је опредељење. Није ни опредељење цара Лазара било одрицање од Косова и Метохије као земље, него жртвовање себе, жртвовање онога што је пролазно за оно што је вјечно и непролазно, то је основно начело наше историје и сваког здравог народа на овој земљи.

У име материјалне стране одрећи се онога што је вјечно и што даје смисао и том материјалном, могу само људи који немају разума, који немају вјере у вјечно људско достојанство, вјечну људску заједницу а то управо јесте Црква Божија за коју се жртвовао и цар Лазар, и Стефан Дечански, и архиепископи пећки и цар руски Николај Други заједно са царском породицом. Црква Божија призива на ту жртву све земаљске народе“,  истакао је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и изразио наду у Бога да ће у Србији, Црној Гори, Македонији….преовладати разум да не жртвују своју душу ни за какве интересе, националне формално или материјалне.

Извор: ТВ Храм