Briska gora Ulcinj

Mitropolit Amfilohije obišao ruševine konaka Sv. Vasilija Ostroškoga u Ulcinju

Ime: 14.06.2020 Mitropolit Briska gora; Opis: Mitropolit Amfilohije obišao ruševine konaka Sv. Vasilija Ostroškoga u Ulcinju Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije danas je obišao manastir Svetoga Vasilija Ostroškoga na Briskoj gori kod Ulcinja čiji su konaci srušeni 10. juna ove godine od strane obezbožene vlasti. Mitropolit se pomolio za monahinje, narod Božji, za sve žitelje ovoga kraja, pa i za rušitelje, da im Bog vrati pamet.

Nakon obilaska ruševina konaka obratio se mještanima sabranima oko ove svetinje riječima utjehe ističući da sestre monahinje i svi mještani, koji su od svoje sirotinje odvajali za izgradnju ove svetinje, nose taj krst koji je nosio i Sveti Vasilije za vrijeme svog zemaljskog života, a i poslije njega. Podsjetio je i na njegovo zavještanje gdje proklinje sve one koji otmu jedan djelić od onog što je otkupio i ostavio kao manastirsko dobro, objašnjavajući da to prokletstvo pada na sve koji gaze po njegovim moštima i zavjetima, i uništavaju njegove svetinje.

Kazao je da ovo što se događa ovdje se ne događa nigdje u svijetu, da vlasti pošalju protivterorističke jedinice na četiri monahinje, kao da su teroristi, i da prijete protjerivanjem ulcinjskog paroha o. Siniše Smiljića, ali i drugih sveštenika.

“Ne mogu da shvatim da su to razumni ljudi. Dozvolili su da njima zavlada takav duh koji ruši temelje, biće, moral, prošlost i budućnost Crne Gore. To je satanski duh”, kazao je vladika.

Mitropolit Amfilohije je kazao da su pravoslavni vjernici koji su u Ulcinju manjina, osjetili da je Bog i Sveti Vasilije poslao i ovu svetinju i sestre, da se u nju ugrađuju i to ga je posebno obradovalo. Kazao je da je zbog ovog zločina čitav svijet čuo i za manastir i za pravoslavne žitelje ovoga grada, tako da ova svetinja dobija svjetski značaj i da će se ako Bog da obnoviti.

Podsjetivši na stotine porušenih hramova, koje su okupatori srušili na ovim prostorima, naročito u 16. vijeku i poslije toga, vladika je kazao da je na ovom mjestu bio manastir i da su prilikom kopanja temelja pronađeni njegovi ostaci a da je rušenje hramova zločin i protiv Boga i protiv naroda ovoga kraja.

“Na mržnji i zločinu se ništa nije napravilo u istoriji. Bog nas je uputio jedne na druge da gradimo i radimo a ne da rušimo svetinje. Ja se u Boga nadam i siguran sam da je Bog i Sveti Vasilije na našoj strani a ostali kako ih Bog urazumi”, poručio je na ruševinama konaka Svetoga Vasilija Ostroškoga u Ulcinju Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Vesna Dević

Foto: Zoran Ivanković