Badnji Dan Podgorica

Mitropolit Amfilohije osveštao badnjake pred podgoričkim sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije večeras je sa sveštenstvom Mitropolije blagosiljao i osveštao badnjake pred sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

 

Presveta Djeva je rodila najljepše dijete koje se rađalo na zemlji i zbog toga je djetinjstvo postalo najljepši dar Božji, kazao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski obraćajući se hiljadama vjernika sabranih pred hramom nakon službe osvećenja badnjaka.

„I onda i danas i u sve vjekove nema ničega ljepšega na zemlji od Njega kao najljepšega djeteta, i nema ničega ljepšega od ove djece ovdje sakupljene, Hristove djece, Božje djece“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da Božić jeste naša radost i naša slava, ali da ne smijemo da zaboravimo da Božić treba da bude radost i slava svih zemaljskih naroda.

„Jer, Spasitelj je došao, ne samo radi onih koji su primili Njega i krstili se u Njegovo ime, nego i radi svih zemaljskih naroda. Zato je i zapovijedio svojim učenicima: Idite i krštavajte sve narode u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i ulčite ih da drže sve što sam vam ja zapovijedio. To je Njegova zapovijest svima hrišćanima – episkopima, sveštenicima, đakonima i vjernima“, podsjetio je on.

Vladika je pozvao nekrštene da se krste i rekao da je Crna Gora sagrađena na Časnom Krstu Svetog Jovana Vladimira.

„Danas to priznaju i oni koji se odriču Svete Crkve Božje i koji pokušavaju da izmisle nekakvu svoju crkvu koja nije Crkva Hristova. Oni se više klanjaju sebi i svojim idolima koje su izmislili. Ne klanjaju se Hristu Bogu koji je glava Crkve“, kazao je Vladika Amfilohije i dodao da Crkva Božija priziva sve ljude i sve zemaljske narode da budu djeca Hristova, da budu članovi jedne zajednice, vječne Hristove zajednice.

Vladika je pozvao sve Podgoričane da se poklone, prije svega, živome Bogu.

„Da se poklone Bogomladencu, najljepšem između sinova ljudski, da prihvate Njegovu nauku kao svoju nauku i da se otkažu od onih zlih i opakih duhova koji su ovdje vladali, naročito od duha bratomržnje i bogomržnje. Jer sve što se rodilo nesrećno u Crnoj Gori i što se danas rađa, rađa se iz bogomržnje i bratomržnje“, naglasio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je kazao da se duh bratoubistva i bogoubistva, nažalost, povampiruje u Crnoj Gori.

„Ovdje podižu spomenike onome koji je bio nosilac toga bratoubistva i bogoubistva“, rekao je Mitropolit Amfilohije

Kazao je da hrišćani podižu spomenike Bogomladencu.

„Evo svjedoka – ovoga svetoga hrama. Hristu Bogu mi podižemo jedino spomenike – hramove Božje i prizivamo ga da nas blagoslovi, da iscijeli, i nas i sve ljude od bogomržnje, od ubilačkog i bratoubilačkog duha. I ovo sabranje je upravo lijek protiv tog opakog duha“, poručio je Vladika.

Naglasio je da je brozomora najopakija bolest koja je vladala ovim prostorima.

„Nažalost, ponovo se povampiruje ta opaka bolest. Neka nas Bog pomiluje i neka nas iscijeli od svake bolesti, a prvenstveno od brozomore“, kazao jer on.

Vladika je rekao da oganj badnjaka kroz Hrista Bogočovjeka rođenog u Vitlejemskoj pećini priziva na vječno prosvećenje, na vječnu ljubav, na vječnu mudrost i na vječnu istinu.

„Mir Božji, Hristos se rodi“, pozdravio je na kraju Mitropolit Amfilohije hiljade vjernika sabranih oko ognja badnjaka pred podgoričkim sabornim hramom.

Izveden je i praznični kulturno-umjeretnički program.

Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović