Mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije osveštao crkvu Svetog apostola Tome u Petrovcu

Ime: 13.10.2018 Mitropolit Petrovac; Opis: Mitropolit Amfilohije osveštao crkvu Svetog apostola Tome u Petrovcu Tip: audio/mpeg

Mitropolit Amfilohije: Obnavljajući hram Svetog apostola Tome obnavljamo vjernost Hristu Bogu našemu

 

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije osveštao je u subotu, 13. oktobra obnovljenu Crkvu Svetog apostola Tome u Petrovcu i u njoj služio  Svetu arhijerejsku liturgiju.

U liturgijskoj propovijedi, nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja, visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je podjetio na  jevanđelske riječi: Niko ne zna ni dana ni časa kada će Sin čovječji doći, kojima Gospod najavljuje Svoj drugi dolazak, u vrijeme Svog prvog dolaska, kada je već bio ovdje na zemlji.

,,Njegov drugi dolazak je punoća svega onoga što se događalo od nastanka svijeta i prije toga, svega onoga što je Bog zamislio o Svojoj tvorevini i svega što se u tvorevini događalo do stvaranja čovjeka po liku i podobiju Božijem“- objasnio je Mitropolit Amfilohije.
On je dodao da obnavljajući hram Svetog apostola Tome mi obnavljamo vjernost Hristu Bogu našemu, u ime koga se i grade hramovi, a u isto vrijeme. mi se vezujemo za Svete Božije ljude, u ovom slučaju za Svetog apostola Tomu.

Arhiepiskop Amfilohije je blagoslovio ovaj divni dan u koji smo, osim sjećanja na Svetog apotola Tomu kroz obnoljenje hrama u Petrovcu, proslavili i divne evetitelje Grigorija sveštenomučenika Jermenskog i Svetog Mihaila Kijevskog. Osvrćući se na aktuelna dešavanja u Kijevu, koji je danas u žiži zbivanja, Mitropolit je pozvao sve one koji se svađaju oko Kijeva i tamo vode bratoubilački rat, da se podsjete svijetlog primjera Svetog Mihaila i zaliječe sve braoubilačke rane i u Kijevu i šire od Kijeva.

Povodom obnove i osvećenja Crkve Svetog apostola Tome, Pravoslavna parohija Petrovac i bratstvo Medin organizovali su prigodnu svečanost.