Crkva Svetog Jovana Zlatoustog u Karuaru

Mitropolit Amfilohije osveštao Crkvu Svetog Jovana Zlatoustog u Karuaru

Ime: 11.02.2019 Mitropolit Karuar Brazil; Opis: Mitropolit Amfilohije osveštao Crkvu Svetog Jovana Zlatoustog u Karuaru Tip: audio/mpeg

Njegovo visokoproesveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 10. februara, Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao Crkvu Svetog Jovana Zlatoustog u Karuaru (Brazil). Osvećenje ove Crkve je doprinos Eparhije buenosajreske centralno-južnoameričke proslavi 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolitu su sasluživali Preosvećena gospoda Episkop buenosajreski i centralno-južnoamerički Kirilo i Episkop Resifea Amvrosije (Poljska pravoslavna crkva), protojereji-stavrofori: Aleksis Penja, Rafailo Santos i Obren Jovanović, otac Pedro iguman Manastira Svete Trojice u Resifeu, i đakoni Aleksandar Lekić i Georgije iz Poljske pravoslavne crkve.

U toku Liturgije Episkop Kirilo je proizveo u čin protoprezvitera oca Žaira, starešinu Hrama Svetog Jovana Zlatoustog, kao i dva čteca i jednog ipođakona.

Eparhija buenosajreska centralno-južnoamerička je od danas bogatija i za dva nova člana Crkve Hristove, koje su vladike tokom Svete službe Božije miropomazale.

Povodom slave, Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatoustog, i osvećenja prvi put je prerazan slavski kolač u ovoj crkvi.

U arhipastirskoj propovijedi Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je kazao da je Duh Sveti u ovom novom hramu prvi put sišao na prisutne.

Visokopreosvećeni je zablagodario Gospodu, priložnicima, dobrotvorima i graditeljima ovoga svetoga hrama, na prvom mjestu ocu Žairu, ovdašnjem parohu, koji osjeća posebnu ljubav za Svetog Jovana Zlatoustoga te je zato i ovaj hram upravo posvećen njemu.

Vladika je podsjetio da će se u hramu služiti Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog i Svetog Vasilija Velikog i Liturgija pređeosvećenih Darova: „Proslavljamo Oca i Sina i Duha Svetoga – Boga našega, u vjekove vjekova, amin!

Galerija fotografija-link