Mitropolit Podgorica

Mitropolit Amfilohije: Ovakvog bezakonja nije bilo još od vremena prokletog cara Dukljanina

Ime: 04.01.2020 Litija Podgorica Mitropolit Otac Predrag 03.01.2020.; Opis: Ovakvog bezakonja nije bilo još od vremena prokletog cara Dukljanina Tip: audio/mpeg

U Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja i okolo njega večeras se sabralo oko dvadeset hiljada Podgoričana na moleban Presvetoj Bogorodici, a zatim su predvođene Mitropolitom Amfilohijem su krenule u litiju do tološke crkve Svetih Makaveja, čineći tako molitveni otpor bezakonju crnogorskih vlastodržaca koji namjeravaju da Crkvi Božijoj u Crnoj Gori otimaju imovinu.

Podgorica 03.01.2020

Starješina tološkog hrama protojerej Predrag Šćepanović poručio je onima koji su doneli diskriminatorski zakon o slobodi vjereoispovijesti da ne znaju šta čine.

Spremni smo da ispijemo golgotsku čašu kao Sveti mučenici Makaveji. Hvala onima što su donijeli zakon, jer nas drugačije ne bi ujedinili“, poručio je on.

Po povratku pred saborni hram vjerniom narodu se obratio Mitropolit Amfilohije i, između ostalog, rekao da su diskriminatorski zakon o slobodi vjeroispovjesti izglasali ljudi koji predstavljaju i one koji su svake noći u litijama i da zbog toga ne zna u čije ime su usvojili taj zakon.

Dodao je da se ne može na haosu i bezakonju graditi ništa ni u jednoj duši i ni u jednom narodu, još manje u državi.

Bezakonje je ono na čemu počiva sve zlo. Mi kažemo da pripadamo demokratijama, ali ta evropska demokratija se pretvara u demonokratiju. Ona je nešto drugo od istinske demokratije“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetio je na staru izeku da je glas naroda glas Božji. Veliki broj naroda koji glasa za poslanike nalaze se u ovim našim litijama. Pitam vas da li se vi odričete bezakonja koje je izglasao Parlament?“, upitao je tri puta Vladika Amfilohije, a sabrani mu tri puta uglas odgovorili da se odriču.

Vladika se osvrnuo i na podršku čitavog hrišćanskog svijeta Crkvi Božijoj u Crnoj Gori.

Dobili smo pozdrav od Patrijarha Vartolomeja, i od ruskog Patrijarha, i od rimskog Episkopa, koji je takođe protiv bilo kakvog bezakonja, i od Onufrija, Mitropolita Ukrajine. Nadamo se da će se glasovi naroda širom svijeta sjediniti sa glasanjem naroda Crne Gore“, rekao je on.

Poručio je da hramovi nisu građeni da budu ničija svojina.

Oni su građeni da budu Božja svojina. Prepisivanje hramova sebi nije na ovim prostorom bilo od vremena prokletog cara Dukljanina. Povlačenje zakona nije poraz. To je poraz zla i duha bratoubistva, a ne ljudi“, poručio je crnogorskim vlastodršcima je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović