Mitropolit

Mitropolit Amfilohije za „Internet litiju“: Crkva nije protiv države, ona brani Crnu Goru!

Njegovo Visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije poveo je novu dvadeset šestu po redu “Internet litiju” koja je u produkciji radija Svetigora emitovana na društevnim mrežama i televiziji “Novi”.

Mitropolit je istakao da Crkva ne može biti protiv Crne Gore, ona brani ovu državu braneći svetinje.

“Kao da ovo što je u Crnoj Gori ne pripada Crnoj Gori, i mi smo tu u Crnoj Gori, pripadamo Crnoj Gori, to se podrazumijeva. Ovo sve što je obnovljeno, hramovi, manastiri, to sve pripada Crnoj Gori i to nikad nije niko doveo pod znak pitanja”, kazao je rekao je naš Mitropolit.

Prema mitropolitovim riječima upravo to poistovjećivanje Crkve sa nacijom stvorilo je “sekte koje postoje”, navodeći da je i crnogorski i srpski nacionalista, koji poistovjećuju Crkvu sa nacijom, međusobno proizvode “ovu drugu grupu nacionalista”, poručujući da ni jedni ni drugi ne znaju šta je Crkva. Mitropolit je rekao da Crkva nikada nije crkva podjela nego Crkva dijaloga.

“Mi smo otvoreni za dijalog, Crkva je po svojoj prirodi crkva dijaloga. Oni su uveli monolog, a navikli su to od svojih učitelja”, rekao je mitropolit Amfilohije, poručujući da se ipak nadaju da će Skupština, koja radi do 31. jula, ukinuti “sporne odredbe zakona.”

Kazao je da vlast u isto vrijeme priprema izbore i koristi virus da ostane na vlasti.
Takođe je istakao da se ne bi iznenadio da veliki broj onih, koji su dosad glasali za ovu vlast, nadajući se da će raditi pravedno i donositi dobre zakone, to prestanu da čine na predstojećim izborima.

“Onima koji vjeruju u Boga preporučujem da ne glasaju one koji se tako odnose prema Crnoj Gori. Predsjednik je rekao da će pobijediti Srpsku pravoslavnu crkvu. Kako da pobijedi Crkvu Božju? Crkva pobjeđuje, pobjeđuje pravda, ljubav”, poručio je on.

Mitropolit Amfilohije je naveo da su se u prethodnom periodu sastali s američkom ambasadorkom koja je, kako je rekao, “jedna trezvena žena”, te da se vidi da ima razumijevanja, kao i britanska ambasadorka, a da su sastanke imali i s francuskim i njemačkim diplomatama i da im slijedi susret s italijanskim diplomatskim predstavnikom u Crnoj Gori.

Govoreći o privremenoj obustavi litija i molebana, on je kazao da su im glavni razlog za to zdravstvene mjere.

“Mislim da narod shvata i da odlaganje litija nije ukidanje tog poleta koji se dogodio u narodnoj duši, već njegovo preusmjeravanje. Nastavićemo našu borbu protiv virusa. Kad bi se Crkva zaustavila, onda bi prestala da bude Crkva”, poručio je on.