Mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije prihvatio termin za sastanak ekspertskih timova

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je prihvatio poziv Duška Markovića, premijera Vlade Crne Gore, da se sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održi u srijedu, 11. marta u 10 časova u Vili Gorica u Podgorica.

Odlukom Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori Ekspertski tim za stručne pregovore u ime Crkve čine: protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i članovi Pravnog savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke: advokat Dragan Šoć, advokat Zoran Lazarević, dr Vladimir Leposavić i advokat Damjan Ćulafić.

Oni imaju, kako se navodi u pismu vladike Amfilohija premijeru Markoviću, nadležnost da sa timom Vlade vode stručne pregovore o predmetnom Zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savjet. U pismu se konsatatuje da se poziv očekivao ranije, “budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od posljednjeg sastanka, što je, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period”.

U pismu premijeru Markoviću, Mitropolit izražava svoju zabrinutost činjenicom da je diskriminatorni Zakon o kome treba da se govori, već počeo da se sprovodi, imajući u vidu obraćanja javnosti Uprave za imovinu, koja u njima prejudicira ishode tih postupaka, kao i da se već sprovode represivne mjere prema sveštenstvu i monaštvu.

“Takođe ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine. To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države. Bog nam je svjedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju”, ističe Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije u svom pismu premijeru Dušku Markoviću.

 

Pismo Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija prenosimo u cjelosti:

 

Mitropolija crnogorsko-primorske

VLADA CRNE GORE

Gospodin Duško Marković, predsjednik

Podgorica

 

Gospodine predsjedniče Vlade Crne Gore,

Primili smo Vaš dopis broj 01-861 od 5. marta 2020. godine kojim nas obavještavate o formiranju tima za dalje razgovore na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Iskreno govoreći, očekivali smo poziv ranije, budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od našeg posljednjeg sastanka, što je, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period.

U isto vrijeme, dužni smo izraziti svoju zabrinutost činjenicom da je diskriminatorni Zakon o kome treba da govorimo, već počeo da se sprovodi (imamo u vidu obraćanja javnosti Uprave za imovinu, koja u njima prejudicira ishode tih postupaka), kao i da se već sprovode represivne mjere prema sveštenstvu i monaštvu. Takođe ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine. To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države. Bog nam je svjedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju.

Odlukom Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori Ekspertski tim za stručne pregovore u ime Crkve čine: protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i članovi Pravnog savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke: advokat Dragan Šoć, advokat Zoran Lazarević, dr Vladimir Leposavić i advokat Damjan Ćulafić.

Oni imaju nadležnost da sa timom Vlade vode stručne pregovore o predmetnom Zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savjet.

Prihvatamo termin za sastanak ekspertskih timova u srijedu, 11. marta u 10 časova u Vili Gorica u Podgorica.

 

Arhiepiskop cetinjski

Mitropolit crnogorsko-primorski

Amfilohije s.r.