Mitropolit

Mitropolit Amfilohije služio Liturgiju u manastiru Svetog Jovana Vladimira u Kurilu – Zeta

Ime: 03.06.2018 MITROPOLIT KURILO; Opis: Mitropolit Amfilohije služio Liturgiju u manastiru Svetog Jovana Vladimira Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Svetog Jovana Vladimira u selu Kurilo u Zeti.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Svetog Jevanđelja on je rekao da je Gospod prvi ispunio onu ljubav koju traži od nas ljudi.

Govoreći o krštenju kao zadobijanju te ljubavi, rekao je da je ona svetotrojična i da se otkrila na gori Sionskoj kada je u vidu ognjenih jezika sišao Duh Sveti na svakoga od Njegovih učenika pojedinačno.

Kazao je da su i Sveti car Konstantin i carica Jelena, kao i Sveti Jovan Vladimir, kao vladari, upravo po tome istinski i pravi vladari što su bili spremni da žrtvuju i sebe i svoju vlast za bližnje svoje.

Mitropolit Amfilohije je, govoreći o Svetom caru Konstantinu rekao je da je konstantinovska era ljudske istorije trajala hiljadu i sedam stotina godina i da je završena ubistom ruske carske poroice 1918. godine.

Nakon pričešća vjernih, manastirski hram Svete Petke Rimljanke je obišla Litija sa čitanjima Jevanđelja, a onda je blagosiljan slavski kolač.

Današnje sabranje je završeno slavskom trpezom hrišćanske ljubavi.