Resistenca

Mitropolit Amfilohije služio moleban za početak gradnje hrama Svete Trojice u Resistenci

Ime: 08.09.2018 Mitropolit Resistencija; Opis: Mitropolit Amfilohije služio moleban za početak gradnje hrama Svete Trojice u Resistenci Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorskoi gospodin Amfilohijeslužio je juče poslijepodne moleban za početak radova na izgradnji hrama Svete Trojice u Resistenci.

Ovom svetom činu prisustvovali su i Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo i Episkop dioklijski g. Metodije.

Nakon molebana, Mitropolit Amfilohije je rekao da se ništa slučajno ne događa u ljudskom životu i na ovoj zemlji.

„Evo ovo mjesto na kome se nalazimo vjekovima čeka ovaj događaj današnji – početak gradnje hrama Presvete i Životvorne Trojice“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da će hram Svete Trojice biti kopija hrama iz šestog vijeka na Zlatici u Podgorici, iz vremena istočnoromejskog cara Justinijana.

„To je prva replika od toga vremena toga trikonhosa. Tako će on biti, ne samo mjesto sabiranja pravoslavnih hrišćana u ovome gradu i svih koji čeznu za živim Bogom, nego će povezivati vjekove. Sve što je od šestog vijeka građeno na Balkanu, na prostorima, posebno, Crne Gore ovdje dobija svoju punoću“, naglasio je Vladika.

Rekao je da se hramovi grade da bi vjerni u njima primali Boga – Vječnu ljubav koja objedinjuje ljude i sve zemaljske narode.

„Ovaj hram su naročito očekivali preci naših iseljenika iz Boke Kotorske, iz današnje Crne Gore, iz Hercegovine, iz Dalmacije. Više od vijeka su ga očekivali. Nisu dočekali da ga na zemlji vide, ali ja osjećam da se oni na nebu raduju. Raduju se štto će se njihovo potomstvo sabirati u ovome hramu“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Kazao je da se nada da će naredne godine na hramu zasijati zlatni krst.

„Neka ste blagosloveni svi vi, potomci naših iseljenika, a i svi žitelji ovoga grada. Posebno bih htio da zablagodarim vašem gradonačelniku Hoheu Kapitaniću, koji nam je, uz saglasnost vlasti ovoga grada, dao ovo divno mjesto pokraj škole da se na njemu sagradi nebeska škola“, zaključio je Mitropolit Amfilohije

Glavni izvođač radova i arhitekta hrama biće g. Aleksandro Roganović.

Rajo Vojinović