Opelo Kolašin

Mitropolit Amfilohije služio opelo Vukiću Ilinčiću

Ime: 27.05.2019 Mitropolit sa opijela Vukicu Ilincicu; Opis: Mitropolit Amfilohije služio opelo Vukiću Ilinčiću Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas u gradskoj kapeli u Kolašinu opelo istoričaru dr Vukiću Ilinčiću, koji je juče iznenada preminuo u Podgorici.

Vladika je rekao u besjedi nakon opela da je jedini sigurni put koji čeka sve ljude, nekoga prije a nekoga kasnije, onaj kojim danas kreće Vukić Ilinčić.

„Zapravo, postoje samo dva puta. Jedan je vječni, Božji put, a drugi je demonski. Ovim drugim idu oni koji su idoloslužitelji, koji se klanjaju smrti i prolaznosti i vjeruju da je ljudski život samo ono malo što proživimo ovdje na zemlji. Vukić Ilinčić nije bio od takvih“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vukić Ilinčić je rođen 25. aprila 1963. godine u Žarima kod Mojkovca. Osnovnu školu završio u rodnom mjestu i susjednom Lepencu, a srednju školu (prosvjetno-pedagoški smjer) u Kolašinu. Filozofski fakultet, smjer: istorija i geografija završio je u Nikšiću 1990. godine. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Prištini 2000. godine na odsjeku Istorija na temu: “Kolašinski proces 1909.godine”. Na Filozofskom fakultetu u Banjaluci odbranio je doktorsku disertaciju 29.marta 2007.godine, pod nazivom: “Političke prilike u Crnoj Gori od 1905. do 1914. godine”, pred komisijom u sastavu: akademik Miomir Dašić, Podgorica; akademik Zdravko Antonić, Beograd i prof. dr Đorđe Mikić, Banjaluka.

Autor je značajnog broja knjiga, a najznačajnija je “Bombaška i vasojevićka afera”, u kojoj je ogolio taj montirani politički proces.

Bio je zaposlen u JU “Muzeji-galerije”- Podgorica, a radio je u muzeju “Marko Miljanov” na Medunu.