Internet Litija

Mitropolit Amfilohije u „Internet litiji“: Pobijedićemo zajedno i nepravdu i virus!

„Nema sumnje da će Crkva pobijediti jer je Hristos pobijedio smrt još prije 2000 godina“, rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije predvodeći 11.  „Internet litiju“ koja se emituje na radiju „Svetigora“, Fejsbuk i Instagram stranici „Ne damo svetinje“, kao i na televiziji Novi.

Mitropolit je naglasio da pobjeda Crkve neće biti pobjeda partijske politike već pobjeda politike slobode naroda. „Litije su priziv na pomirenje Crne Gore ne na produbljenje dioba i podjela u Crnoj Gori“, kazao je vladika, dodavši da u litiji nema ni četnika ni partizana, ni zelenaša ni bjelaša, već se ljudi vraćaju svojim vjeri kao osnovi svog života.

„Nevjerovatne su klevete da Crkva ne priznaje nezavnist Crne Gore“, rekao je vladika osvrnuvši se na napade na Crkvu sa brojnih režimskih medija i pozvao ih da se uvjere da je Crkva kao posledicu referendumske odluke o osamostaljivanju Crne Gore oformila Episkopski savjet.

„U aktu o osnivanju tog tijela, prihvaćena je ta činjenica i on je uručen tadašnjem predsjedniku već 25. maja 2006. godine“, rekao je Mitropolit Amfilohije u vaskrsšnjoj “Internet litiji”.

Naš Visokopreosvećeni Mitropolit komentarisao je i aktuelni KOVID-19 virus i rekao da se Crkva neprestano moli za sve koji su pogođeni teškim posledicama bolesti. „Mi se molimo za sve bolesnike, ljekare za svu vaseljenu“, rekao mitropolit Amfilohije i dodao da je to “molitvena ljubav Crkve a da ta ljubav nema granica“.

„Nije ovo jedini virus u istoriji“, kazao je vladika Amfilohije naročito se osvrnuvši i na ideologije zla koje su se širile među ljudima i izazivale teške posledice.

„Bilo je kroz istoriju mnogo virusa, poput virusa nacizma i fašizma pa su pobijeđeni i prevaziđeni“, podsjetio je Mitropolit naglasivši da ćemo kao narod i čovječanstvo pobijediti i ovo iskušenje.

Mitropolit Amfilohije je naročito naglasio da je virus KOVID-19 opomena savremenom čovjeku da se promijeni odnos prema prirodi.

„Situacija u kojoj smo se našli plod je sebičnog odnosa prema tvorevini“, naglasio je vladika naročito podsjetivši da je čovjekova misija da brine za svu tvorevinu.

„Čovjek je biće stvoreno za vječnost i neprolaznost, da kroz njega i preko njega sva priroda bude privedena svijetu“, rekao je Njegovo visokopreosvštenstvo Arhiepiskop cetinjski,  Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije gostujući u novoj “Internet litiji”.

đakon Pavle Božović