Mitropolit Amfilohije

Mitropolit Amfilohije: U litijama da se pridržavamo zdravstvenih mjera, tužilaštvo i policija da ne krše ljudska prava sveštenstva i vjernika

Ime: 20.06.2020 Javni poziv Mitropolita Amfilohija; Opis: U litijama da se pridržavamo zdravstvenih mjera, tužilaštvo i policija da ne krše ljudska prava sveštenstva i vjernika Tip: audio/mpeg

JAVNI POZIV MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG AMFILOHIJA

Cetinje, 20. jun 2020. godine

Draga djeco duhovna!

S Božijim blagoslovom, molitvama Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, na praznik svih Svetih, 14. juna ove godine, nakon proglašenja prestanka epidemije, obnovili smo svenarodne litije sa molitvama za zdravlje, spasenje i napredak Crne Gore i svega svijeta, na iscjeljenje od koronavirusa, ali i od još dugotrajnijeg i opasnijeg  virusa bogomržnje i bratomržnje, uz to i sa zahtjevom da se, uklanjanjem spornih anticrkvenih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, iz pravnog poretka Crne Gore spriječe nasilje i nepravda prema Crkvi i svenarodnim Svetinjama, kao i elementarnim vjerskim pravima.

Pozivamo vjernike i ostale učesnike molitvenih litija da se i u litijama i u svakodnevnom životu pridržavaju zdravstvenih mjera koje se odnose na ličnu higijenu i zdravstvenu zaštitu, o čemu je javnost dovoljno upoznata preko Instituta za javno zdravlje i medija. Jer, dužnost nam je da, čuvajući sebe, čuvamo i sve oko sebe. Jer, brat, a svaki čovjek nam je brat, najveća je svetinja na zemlji.

Kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog, istinskog državotvorca i mirotvorca, upućujemo i poziv Državnom tužilaštvu i Upravi policije, kao i drugim nadležnim organima, da se prije i poslije litija ponašaju zakonito i da ne donose, kao prošle nedjelje i ranije, nezakonite akte protiv sveštenstva, monaštva i vjernog naroda zbog učešća na litijama. Oni su dužni da zaštite, a ne da krše Ustavom zagarantovana ljudska prava i slobode.

Molimo se Svetoj Trojici da nas iscijeli i zaštiti od svih virusa, a posebno od virusa nepravde, bogomržnje i bratomržnje.