8

Mitropolit Amfilohije u manastiru Dajbabe služio petogodišnji pomen blaženopočivšem ocu Luki (Aniću)

Ime: 10.02.2018 Mitropolit Dajbabe; Opis: Mitropolit Amfilohije u manastiru Dajbabe služio petogodišnji pomen blaženopočivšem ocu Luki (Aniću) Tip: audio/mpeg

Na Zadušnice, u subotu 10. februara, Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-primorski G. Amfilohije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Uspenija Presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori u Podgorici. Po završetku Svete Liturgije Visokopreosvećeni Mitropolit G. Amfilohije služio je pomen na grobu blaženog spomena Arhimanrtita Luke (Anića) nekadašnjeg Igumana ove Svetinje.

U liturgijskoj propovijedi, kojom se okupljenim vjernicima obratio, nakon čitanja Svetog Jevanđelja, Visokopreosvećeni Mitropolit G. Amfilohije je kazao da je i sama riječ Zadušnice čudesna i lijepa.

“To je prinos molitava i sjećanja za duše svih onih koji su prešli iz ovog života u onaj vječni i neprolazni“-rekao je Vladika Amfilohije.

Govoreći o Svetiteljima koje danas proslavljamo- Svetom Isaku i Jefremu Sirjaninu, koji je napisao onu divnu i čudesnu Pokajnu molitvu:Gospode i Vladiko života moga…koju ćemo čitati u toku ovog Vaskršnjeg posta, Mitropolit Amfilohije je kazao da su tim pokajničkim duhom bili ozareni i Sveti Simeon Dajbabski i naš otac Luka koga svi pamtimo i koga se sjećamo.

“Nadamo se da se on danas moli na nebesima zajedno sa starcem Simeonom, kome je kome je poslužio u poslednje dane svog zemnog života, da i nama Gospod podari duha cjelomudrenosti, smirenoumlja, trpljenja, ljubavi i da nas nauči da ne osuđujemo bližnje svoje nego da se sjećamo svojih grijehova“-kazao je Mitropolit Amfilohije.