Savina

Mitropolit Amfilohije u manastiru Savina služio Liturgiju i parastos poginulim učesnicima Velikog rata (1912 – 1918)

Ime: 11.11.2018 Mitropolit Savina; Opis: Mitropolit Amfilohije u manastiru Savina služio Liturgiju i parastos poginulim učesnicima Velikog rata Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Savina kod Herceg Novog, u sklopu proslave stote godišnjice pobjede u Velikom ratu.

U liturgijskoj besjedi na kraju Liturgije on je kazao da se u ovaj dan vaskrsenja Hristovoga sjećamo i kraja poklanja evropskoga i svjetskoga zvanoga Prvi svjetski rat.

Još je nazivan i Veliki rat. Veliki je po zločinima i po nesrećama ljudskim, po bratoubilaštvu“, kazao je Vladika.

Bogosluženju su prisustvovali gradonačelnik Stevan Katić, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i generalni konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.

Vijence na spomenik položili su gradonačelnik Katić, ambasador Bingulac, konzul Dojčinović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović, predsjednik Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori Jelica Stojanović, u ime Matice Boke Miroslav Telebak, u ime NVO Srpski soko – Herceg Novi Nebojša Rašo, u ime SKPD „Prosvjeta“, ogranak Herceg Novi Olivera Doklestić, kao i delegacija NVO „Karađorđe“.

Nakon parastosa na Savini, Mitropolit Amfilohije je u hotelu „Vojvodina“ u Igalu govorio na Naučnom skupu „11. novembar – 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja“, koji se održava u organizaciji „Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori“.

Tema Vladičinog izlaganja bila je „Mitropolit Mitrofan Ban i mitropolit Gavrilo Dožić – učešće u oslobođenju i ujedinjenju“.