Mitropolit Stanjevici

Mitropolit Amfilohije u manastiru Stanjevići: Ova svetinja se obnavlja silom Duha Svetoga

Ime: 07.06.2020 Mitropolit Stanjevici; Opis: Mitropolit Amfilohije u manastiru Stanjevići Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom, blagosiljanjem slavskog kolača i svečanom duhovnom akademijom u slavu Božiju i u čast 100. godišnjice od obnovljenja Pećke patrijaršijue i 100. godišnjice od upokojenja Mitropolita Mitrofana Bana, manastir Stanjevići je danas toržćestveno proslavio hramovnu slavu – praznik silaska Svetog Duha na apostole.

Liturgijskim sabranjem načalstvovao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, a sasluživalo mu je sveštenstvo, uz molitveno učešće vjernog naroda.

Mitropolit Amfilohije je na malom vhodu činom protoprezvitera odlikovao sveštenika Ivana Stanišića iz Budve.

Svetu tajnu krštenja primili su sluge Božje Jakov i Jelena.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja, Vladika je rekao da već skoro sedam stotina godina apostolski glas odjekuje na ovom svetom mjestu.

“Naročito na ovaj praznik koji proslavljamo, Oca i Sina i Duha Svetoga, Trojičnu svjetlost, vječnu i neprolaznu, koja prosvećuje svakog čovjeka koji dolazi u ovaj svijet. Tu svjetlost primamo mi hrišćani posebno”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetio je da su na ovaj praznik apostoli počeli najednom da govore raznim jezicima.

“Nijesu mogli da shvate šta se događa, kako je taj oganj nebeski, sila Duha Svetoga, životvornoga obasjala njihove umove, njihove duše i pretvorila ih u sasude Božanske blagodati. A posle njih, i preko njih, ta svjetlost Božanska obasjava, evo, svu vasionu. I milioni ljudi do današnjega dana prosvećuju se tom svjetlošću koja je obasjala svete učenike na Gori sionskoj”, podsjetio je on.

Vladika je naglasio da ta sila Duha Svetoga obnavlja i stanjevićku svetinju.

“Obnavlja se ova svetinja ljudskim trudom, ali trudom nadahnutim tom svetom silom Božjom, Duhom Svetim životvornim. Ta sila Duha Svetoga je ona koja je podstakla ovdje prve obnovitelje ove ruševine, naročito našega blagoslovenoga oca Dimitrija, koji je ugradio svoj život ovdje.. A posle njega i ovu sadašnju bratiju na čelu sa ocem Jefremom, koja nastavlja to sveto djelo, zajedno sa svima vama”, rekao je Vladika Amfilohije.

Objasnio je da se svetim krštenjem prvo obnavljaju duše silom Duha Svetoga, a da onda krštene duše obnavljaju građevine koje su podizane u slavu Božju.

“Tako se događa svuda – ne samo u Crnoj Gori, nego širom svijeta. I ova blaga vijest koja je počela da se propovijeda na Duhove – Trojičindan prije dvije hiljade godina, ona danas zaista odjekuje na svim zemaljskim jezicima. Nema zemaljskog jezika na kome se ne propovijeda ova riječ Božja”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović